عزت نفس | عزت نفس چیست | آزمون عزت نفس – راز موفقیت

عزت نفس یا حرمت به نفس چیست؟

4

عزت نفس چیست؟

بیایید ببینیم عزت نفس چیست و چه تفاوتی با اعتماد به نفس دارد؟ عزت نفس در حالت کلی احساسی است که یک انسان بالغ نسبت به خود دارد و شیرازه‌ رفتارها و افکار او را تشکیل می‌دهد. چرا که قضاوتی که فرد در موقعیت های مختلف نسبت به خود می‌کند، رفتارش را با دیگران تحت تاثیر قرار می‌دهد. به طور مثال شخصی که برای خود ارزش و احترامی قائل نیست ممکن است به یک انسان منزوی تبدیل شود. اما…

-آیا می‌شود که گاهی در موقعیت‌هایی از عزت نفس خوبی برخوردار باشیم و گاهی مواقع دیگر عزت نفسمان پایین بیاید؟

-چه تجربیاتی در زندگی منجر به آسیب دیدن عزت نفسمان می‌شود؟

-از کجا بفهمیم که عزت نفس سالمی داریم یا گرفتار اختلال شخصیت خودپنداری شده ایم؟

-آیا مفهوم خودپنداری پیشتر به گوشتان خورده است؟

-دانشمندان مطرح جهان عزت نفس را چطور تعریف کرده اند؟

-آیا می‌دانستید کمبود عزت نفس ریشه در بسیار از مشکلات روحی و روانی از جمله انواع طرحواره ها دارد؟

-می‌دانستید که حتی اگر بخواهید از قانون جذب هم استفاده کنید برای ایجاد باورهای سازنده باید حرمت نفس بالایی داشته باشید؟

راستش را بخواهید اگر به بیشتر چالش‌ها و مشکلات زندگی‌مان با نگاهی عمیق تر بنگریم ردپای عزت نفس تخریب شده را درمیابیم. در این مقاله از سری مقالات سایت راز موفقیت قصد داریم به بررسی دقیق این موضوع بپردازیم و سوالات بالا تنها بخشی از سوالاتی است که در این مقاله پاسخ داده می‌شود.

عزت نفس مهم ترین عامل در تعیین شکست ها و موفقیت های شماست.

1.اگر برایتان پیش آمده که کاری را بلد بودید اما جرأت انجام آن را نداشتید.

2.مساله را می دانستید ولی جرأت بیان آن میان جمع را نداشتید.

3.مدام خود را به خاطر کوچکترین اشتباهات سرزنش می کنید، همیشه فکر می‌کنید به اندازه دیگران خوب نیستید و…

پس جای درستی آمده اید ، ما به شما در به دست آوردن عزت نفس  کمک می کنیم پس با ما در ادامه مقاله همراه باشید.

عزت نفس چیست؟

قبل از ارائه هر تعریفی در مورد عزت نفس باید بگویم که، افراد با عزت نفس پایین نسبت به خودشان افکار و احساسات منفی بی‌شماری دارند که، آنهارا آزار می‌دهد. همواره به دنبال انجام کاری هستند تا این احساس را خنثی کنند. افراد با عزت نفس پایین برای رسیدن به حس ارزشمندی، نیازمند تأیید دیگران هستند. اما حتی وقتی مورد تایید هم واقع می شوند این احساس شادی ایجاد شده در آنها، زودگذر است و به زودی احساس پوچی و بی ارزشی بیشتری می کنند. بنظر من تعریف عزت نفس سالم در یک جمله خلاصه می شود: عزت نفس سالم یعنی دوست داشتن و پذیرش خودتان. این بدان معنی است که شخصی خودش را با تمام معایب و محاسنش بپذیرد و دوست داشته باشد. در عین حال که به هرکدوم از معایبش به عنوان یک چالش نگاه می کند و حتی شاید برای تغییر برخی از آنها تلاش کند اما از خودش متنفر نیست و احساس پوچی و بی ارزشی نمی کند.

تعریف عزت نفس سالم

عزت نفس در لغت

«عزت نفس» یا «حرمت نفس» ارزیابی شما از میزان ارزشمندی خودتان است. عزت نفس به انگلیسی «self-esteem»است.واژه self به مفهوم خود است و واژه esteem از واژه ای لاتین به معنای برآوُرد کردن، می آید. پس «self esteem» تصویر و برآورد ذهنی شما از میزان ارزشمندی خویشتن خودتان است. در کتاب عزت نفس روی میز شام ، کمبود حرمت نفس ، ریشه‌ی بسیاری از مشکلات رفتاری و ذهنی ما معرفی شده است.

عزت نفس، ایمان داشتن فرد به ارزش کلی خودش است که در نهایت یک ویژگی خاص آن فرد به حساب می آید که هرچند تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار می گیرد، تغییر دادن آن بسیار سخت است.

روزنبرگ بخشی از کتاب «جامعه و عزت نفس در جوانان»

آیا می دانید دقیق‌ترین تعریف عزت نفس چیست؟

گوته می گوید:  اگر ثروتمند نیستی مهم نیست، بسیاری از مردم ثروتمند نیستند،
اگر سالم نیستی، هستند افرادی که با معلولیت و بیماری زندگی می کنند،
اگر زیبا نیستی برخورد درست با زشتی هم وجود دارد،
اگر جوان نیستی، همه با چهره پیری مواجه می شوند،
اگر تحصیلات عالی نداری با کمی سواد هم می توان زندگی کرد،
اگر قدرت سیاسی و مقام نداری، مشاغل مهم متعلق به معدودی از انسان‌هاست،
اما، اگر «عزت نفس نداری، هیچ نداری.

خصوصیت بارز افراد با عزت نفس پایین:

-اغلب خود را ناتوان ارزیابی می‌کنند.

-از ابراز احساسات خود محروم هستند.

-به سرعت حالت تدافعی می گیرند و دیگران را مسئول و مسبب نقطه ضعف های خود معرفی می کنند.

-زندگی را محل درد و سختی می‌پندارند و عموماً از زندگی خود راضی نیستند.

-دیگران مرا دوست ندارند چون من ارزشی برای آنان ندارم.

-به سادگی تحت تاثیر دیگران قرار می گیرند.

-مشکل در عملی کردن تصمیم گیری ها و به تعویق انداختن آنها (اهمال کاری)

اضطراب ، استرس و افسردگی

-عدم کار و فعالیت براساس استعداد ها و توانمندی های شخصی و متمرکز شدن بر تمایلات جامعه به استعدادها و توانمندی‌هایی که شاید در وجود ما نباشد.

-مقایسه دائمی خودمان با اطرافیان بجای مقایسه وضعیت امروزمان با گذشته خودمان

-افزایش حتمال مصرف الکل و مواد مخدر

-از آنجا که فرد با عزت نفس پایین پس از هر شکستی به تمرین و تلاش بیشتر ترغیب نمی‌شوند و انگیزه کافی برای بهبود ندارند، مهارت های فردی آنها توسعه نمیابد.

-بروز مشکلاتی در روابط دوستی و خانوادگی، عاشقانه، شغلی و تحصیلی

-احترام مطلق به نقد همه افراد و یا سرباز زدن از پذیرفتن نقدهای دیگران

-کمبود عزت نفس باعث می‌شود تا دنیا را از دریچه نگاه خودمان تجربه نکنیم و به دلیل حرمت نفس پایین نتوانیم سبک دلخواه‌مان برای زندگی را انتخاب کنیم.

«هیچ کس نمی‌تواند به عقب برگردد و دوباره شروع کند، اما همه می‌توانند از همین امروز آغاز کنند و پایان تازه‌ای رقم بزنند.» ماریا رابینسون

خصوصیت بارز افراد با عزت نفس بالا:

برای اینکه دقیقاً درک کنید که عزت نفس چیست تا بتوانید تشخیص دهید چه افرادی عزت نفس دارند و چه افرادی ندارند، در ادامه لیستی تهیه کرده ایم از ویژگی های شاخص افراد معتمد به نفس اگر بیش از 4 ویژگی را به صورت همزمان در یک فرد مشاهده کردید، میتوانید عنوان کنید که وی از سطح عزت نفس قابل قبولی برخوردار است.

1.بابت هرکار خوبی از خود و دیگران متشکر و قدردانند.

2.به استقبال چالش ها رفته و به دنبال رشد فردی در زندگی هستند.

3.همواره در حال کنکاش و کشف ویژگی های خود هستند.

4.با افراد صاحب نظر مشورت کرده و نظراتشان را گوش میدهند اما تصمیم گیری نهایی با خودشان است.

5.هنگام مواجهه با مشکلات و چالش ها واقع گرا هستند.

6.همواره به سمت جنبه های مثبت زندگی در حرکت هستند.

7.برای رسیدن به اهداف خود انگیزه دارند و به این منظور تلاش میکنند.

8.از اشتباهات خود درس میگیرند.

9.انتقادات دیگران را بدون تعصب گوش می دهند.

و در انتها فراموش نکنید که، کسانی که از عزت نفس فراوان برخوردارند، استقلال بیشتری دارند، مسئولیت پذیر هستند،احساسات خود را ابراز و به موفقیت های خود افتخار می کنند و ناراحتی ها را بهتر تحمل می نمایند. از آنجایی که عزت نفس زیاد در شخصیت های مقاوم نقش مهمی ایفا می کند برای افزایش عزت نفس در اشخاص در هر سن وسالی که باشند تاکید زیادی به عمل می آیند.

برای مطالعه مقاله در مورد عزت نفس و درک تقوت ان با اعتماد بنفس به مقالات زیر مراجعه کنید :

 

چرا عزت نفس داشتن مهم است؟

به راستی بنظر شما چرا عزت نفس تا این اندازه موضوع مهمی است؟

از آنجا که ما و والدینمان همیشه برای اموری چون یادگیری زبان انگلیسی ، ورزش ، موسیقی و …. پول و زمان هزینه کرده ایم و هرگز به مقوله پراهمیت عزت نفس آنطور که باید نپرداخته ایم، شرکت در دوره های مربوط به افزایش عزت نفس و خرید کتاب ها و محصولات مربوطه نه تنها هزینه نیست بلکه سرمایه گذاری است. عزت نفس یا «عزت به نفس» مهمترین یافته حوزه تحول فردی و موفقیت در دو دهه گذشته معرفی شده است. جنبش عزت نفس یا حرمت نفس و مسابقه افزایش عزت نفس در طی 50 سال گذشته در فرهنگ غرب تجلی درخشانی یافته و نور آن در دو دهه گذشته چشمان مردم جهان را به دنیای درون رهنمون کرده است.

ما امروز متوجه شده ایم که افزایش عزت نفس و افزایش اعتماد به نفس  کودکان باعث بهبود عملکرد آنان و در بزرگسالان به‌طور کلی منجر به موفقیت در زندگی می‌شود (باسکین، 2011).
عزت نفس افراد موفقهر چه باشد، تمام افراد موفق اول عزتمند هستند  و برای افزایش عزت نفس خود دنیای درون را به چالش کشیده اند، آیا این‌طور نیست؟

پس اگر به دنبال سرچ کلمه عزت نفس در گوگل به این صفحه وارد شده اید، شاید شما هم اهمیت وجود عزت نفس در زندگیتان را حس کرده اید. مشکل افراد با عزت نفس پایین این است که همیشه می دانند یک جای کار می لنگد اما نمیدانند مشکل از کجاست. همواره در عذاب اند و حس بدی که همیشه به همراه دارند مانند یک خوره وجودشان را می خورد. اما حقیقتا نمی دانند که باید برای خود چه کاری انجام دهند. می خواهند اقدام کنند و از این باتلاقی که در آن افتادند رها شوند اما راه فرار را نمی دانند. شاید اعتماد به نفس بالایی داشته باشند و ازنظر دیگران، افراد موفقی باشند اما، این حساس دنیارا به جای وحشتناکی برایشان تبدیل کرده است.

تعریف عزت نفس از نظر دکتر هریس کلمس

عزت نفس یا حرمت نفس یا همان حرمت به نفس را گفتیم عبارت است از مفهوم ارزش و اعتباری که هر فرد برای خود قائل است. این همان باوری است که از خودتان دارید. “

چقدر خودتان را ارزشمند و لایق و شایسته داشتن خوشبختی و زندگی عالی میدانید. ثابت شده به همان میزان هم عزت نفس دارید. پس هرچه داریم باید برای تقویت عزت نفس سرمایه گذاری کنیم.

هریس کلمس بعنوان روانشناس و محقق حوزه نوجوان و جوان و صاحب نظر موضوع عزت نفس کودک و نوجوان می شناسیم. کتاب های این روانشناس برجسته نشان می دهد عزت نفس در کودکی شکل میگیرد و بعدها تاثیرات محیطی و تجربی تاثیرات خیلی زیادی بر کیفیت ان ندارد. لذا باید در کودکان خود از همان تولد نهال عزت نفس قدرتمند بکاریم. بعدها اگر فرد آگاهانه برای تقویت عزت نفس نکوشد احتمال آسیب های بعدی در زمینه های مختلف اجتماعی و فردی بیشتر می شود.

دکترهریس کلمس معتقد است که بذرهای عزت نفس در دوران کودکی کاشته می شوند. ایشان چهار عامل مهم پیوندی و منحصر به فرد را معرفی میکند و باورش این است که اگر این چهار زمینه را در کودک خود به رشد و بالندگی کافی برسانیم، کار تمام است.

ایشان حتی برای بزرگسالان نیز نسخه واحدی دارند و تاکید می کنند همه ما باید همیشه در حال تقویت این چهار ستون باشیم و باید عزت نفس یا حرمت نفس در یک رشد تدریجی باشد تا عزت نفس به تدریج به سطح مقبول برسد.

به نظر کلمس همه این چهار خصوصیت باید در کودک و بزرگسال وجود داشته باشد و اگر نبود ایجاد گردد و مرتب تغذیه شود تا عزت نفس سطح بالا در اشخاص تضمین شود.

خصوصیات چهار گانه فوق به شکل زیرتعریف شده اند:

-احساس رضایت از داشتن رابطه با دیگران. (افزایش عزت نفس در ارتباطات)

-منحصر به فردی، احساس اینکه شخص دارای کیفیت هایی است که از او انسانی خاص و منحصر به فرد می سازد و اینکه این کیفیت ها مورد تایید دیگران و نیز خود باشد. (تقویت عزت نفس فردی)

-قدرت مدیریت شرایط زندگی،این احساس که شخص می تواند از منابع درونی و توانمندی های خود برای تاثیر گذاشتن بر شرایط زندگی اش استفاده نماید. (افزایش عزت نفس در چالش های روزمره زندگی)

-الگوها و طرح واره های ذهنی، فرایندی ارشادی که با توجه به آنها شخص در زندگیش راهنما می شود. (کپی عزت نفس دیگران)تست آنلاین سنجش میزان عزت نفس(آزمون عزت نفس)

1- بجای انجام کاری که معتقدم «درست» است، کاری را می‌کنم که از من انتظار می‌رود آن را انجام دهم.

2- وضعیت‌های جدید را با آرامش نسبی مدیریت می‌کنم.

3- در زندگی احساس نشاط و شادابی می‌کنم.

4- اگر کاری ناپسند به نظر رسد، از انجام آن اجتناب می‌کنم.

5- به تلاش کردن ادامه می‌دهم، حتی اگر دیگران تسلیم شوند.

6- اگر به سختی جهت یافتن راهکاری تلاش کنم، آن را خواهم یافت.

7- به اهدافی که تعیین کرده‌ام دست پیدا می‌کنم.

8- وقتی با دشواری روبرو می‌شوم، احساس ناامیدی و یاس می‌کنم.

9- من در دسته افرادی قرار می‌گیرم که سخت کار می‌کنند اما به اهدافشان نمی‌رسند.

10- مردم در مورد کارها و پیشرفت‌هایم فیدبک مثبت به من می‌دهند.

11- در یک فرآیند باید در مراحل ابتدایی موفقیت را حس کنم، وگرنه ادامه نمی‌دهم.

12- وقتی بر مشکل فائق می‌آیم، در مورد درس‌هایی که گرفته‌ام می‌اندیشم.

13- معتقدم اگر سخت کار کنم، به اهدافم می‌رسم.

14- با افرادی که مهارت‌ها و تجربیات مشابه دارند و آنها را موفق می‌دانم ارتباط دارم.

آزمون اعتماد به نفس
امتیاز 14 الی 32

شاید گاهی اوقات اعتماد به نفس خود را از دست بدهید. دوست دارید اعتماد به نفس بیشتری داشته باشید. به موفقیت‌هایی که در زندگی داشته‌اید نگاه عمیق‌تری داشته باشید. مایلید بیشتر به کارهایی که انجام داده‌اید توجه کنید؛ این امر وقت و توجه‌تان را به خود اختصاص می‌دهد و شما را از شناخت و استفاده از مهارت‌ها و توانایی‌ها باز می‌دارد. بخش مربوط به نکات روزمره جهت افزایش اعتماد به نفس این مقاله را بخوانید. دوست عزیز همچنین به شما پیشنهاد می کنیم در دوره ی رایگان مینی پرواز شرکت کنید. برای شرکت در دوره کافیست دکمه ی آبی رنگ زیر را لمس کنید.

برای دریافت فایل ها کلیک کنید

امتیاز 33 الی 48

شناخت خوبی از مهارت‌های خود دارید و به توانایی‌های خود باور دارید. اما کمی نسبت به خود سخت‌گیر هستید و این مسئله مانع بهره‌ بردن از تجربیاتتان می‌شود. نکات مربوط به چگونگی بهبود اعتماد به نفس را مرور کنید. دوست عزیز همچنین به شما پیشنهاد می کنیم در دوره ی رایگان مینی پرواز شرکت کنید. برای شرکت در دوره کافیست دکمه ی آبی رنگ زیر را لمس کنید.

برای دریافت فایل ها کلیک کنید

امتیاز 49 الی 56

عالی! از هر تجربه به خوبی می‌آموزید و به موانع اجازه نمی‌دهید بر برداشت از خودتان اثر بگذارد. اما، باید اعتماد به نفس خود را تقویت کنید، بنابراین از نکات زیر استفاده کنید تا همچنان مملو از موفقیت باقی بمانید.دوست عزیز همچنین به شما پیشنهاد می کنیم در دوره ی رایگان مینی پرواز شرکت کنید. برای شرکت در دوره کافیست دکمه ی آبی رنگ زیر را لمس کنید.

برای دریافت فایل ها کلیک کنید

افزایش عزت نفس

اگر بخواهم به شما تنها یک تکنیک بگویم که با بکارگیری آن بتوانید عزت نفس خود را افزایش دهید، از شما میخواهم این جمله را ملکه ی ذهنتان کنید:”من خوب، دوست داشتنی و صمیمی هستم” چطور است که اگر یکنفر نام شما را بپرسد، بدون اندکی تامل نام خود را می گویید؟ اکنون از شما میخواهم کاری کنید که اگر یک نفر از شما پرسید شما چجور آدمی هستید، بدون اندکی تامل بگوییم، من خوب، صمیمی و دوست داشتنی هستم. اما چگونه؟ لطفا تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

افزایش عزت نفسبرای افزایش عزت نفس خود چه کنیم؟

تا اینجای مقاله بررسی کردیم که عزت نفس چیست، چرا تا این حد مهم است و چرا نیازمند آن هستید که سطح عزت نفستان را بهبود ببخشید. اما اگر متوجه شدید که عزت نفس پایینی دارید نگران  نباشید برای تقویت و بهبود سطح عزت نفستان راهکارهای ساده‌ای وجود دارند. در ادامه سعی کردیم چند مورد از برترین مواردی که موجب تقویت عزت نفس شما میشود را به صورت فهرست وار ارائه دهیم:

1.نقاط قوت و ضعف خود را یادداشت کنید. سعی کنید همانطور که نقاط ضعفتان را عنوان میکنید، نقاط قوتتان را هم نادیده نگیرید. به این ترتیب شما برداشتی واقع بینانه و صادقانه از خود دارید.

2.حتما در روز زمانی را برای با خودتان بودن در نظر بگیرید. در این زمان کاری را بکنید که بیش از هر چیزی از انجام آن لذت میبرید. برای خودتان وقت بگذارید و سعی کنید این وقت را به بهترین نحو سپری کنید.

3.انجام کارهای متفاوت و مسئولیت پذیری جدید را تجربه کنید.

4.در فعالیت های داوطلبانه شرکت کنید و در جمع باشید.

5.اگر در انجام کاری موفق نشدید، آن را بیان کرده و درباره علت عدم موفقیت و نقاط ضعف خود در این مورد با دیگران صحبت کنید.

6.هرگز، هرگز و هرگز خودتان را با دیگران مقایسه نکنید. تنها کسی که میتوانید خود را با او مقایسه کنید، ورژن دیروز خودتان است.

7.خودتان را دوست داشته باشید. هیچ اهمیتی ندارد که نقاط ضعفی هم دارید، گل بی عیب خداست. خودتان را دوست داشته باشید و با خودتان مهربان باشید.

8.فراموش نکنید که انسان ارزشمندی هستید. بدین منظور هر روز نقاط قوتتان را به خودتان یادآوری کنید.

9.حتی به شوخی خودتان را تحقیر و مسخره نکنید.

10.حس گناهکار بودن و اینکه باعث ناراحتی و آزار دیگران شده اید را از خودتان دور کنید.

11.جسور و قاطع باشید. یعنی همانطور که به دیگران احترام میگذارید، انتظار احترام متقابل را نیز از جانب آنها داشته باشید و اگر این احترام را دریافت نکردید قاطعانه آن رابطه را قطع کنید.

12.ورزش کنید و تحرک خود را افزایش دهید. هنگام ورزش هورمون اندورفین (هورمون شادی) ترشح می شود که باعث افزایش عزت نفس شما می شود.

13.از دوره ها و کلاس های آموزشی که به منظور تقویت عزت نفس و اعتماد به نفس تشکیل می‌شود استفاده کنید. بدین منظور دوره پرواز را به شما پیشنهاد می‌کنیم. البته می‌توانید از دوره رایگان مینی پرواز هم استفاده کرده و شرایط زندگیتان را زیر و رو کنید. جهت اطلاعات بیشتر در مورد این دو دوره با کارشناسان ما با شماره تماس 09121752854 در ارتباط باشید.

 

مینی دورۀ رایگان افزایش اعتماد به نفس و عزت نفس پرواز


شرکت در دورۀ رایگان مینی پرواز

5 تکنیک کاربردی برای افزایش عزت نفس در بزرگسالان و همچنین نوجوانان

این 5 تکنیک را حتما انجام دهید تا شاهد نتایج شگفت انگیزی باشید.

تکنیک اول افزایش عزت نفس: نوشتن شجره نامه و سرگذشت زندگیتان را از دوران کودکی خودتان شروع کنید.

بدین منظور تمام زندگی خود را بنویسید. نوشتن خاطرات مربوط به کودکی، نوجوانی و اکنونتان معجزه میکند. اگر نقاط ابهامی در زندگی شما هست این نقاط ابهام را بپرسید، تحقیق کنید، بررسی کنید و برای خودتان کاملا شفاف سازی کنید. شما در این تکنیک کافیست شبی ده دقیقه وقت بگذارید. و هر چیزی که از گذشته در یاد دارید را روی کاغذ بیاورید. همین طور در حین نوشتن تاریخچه زندگی خودتان نقاط مثبت را پررنگ تر کنید بیشتر راجع به آن بنویسید. چه اتفاق های مثبتی در کودکی افتاده است. چه کارهای خوبی کرده اید حتی شیطنت هایی که به شما حس خوبی می دهد. چطور درس خوانده اید و چه نمرات خوبی گرفته اید. یعنی بیشتر توجه و تمرکز روی نقاط مثبت باشد.

تمرین مهم برای افزایش عزت نفس

در مرحله بعد شما باید شبی پنج مورد که از خودتان شناخته اید و به آن افتخار می کنید را یادداشت کنید. یعنی از دل آن سرگذشتی که نوشته اید و آن نقاط مثبتی را که به آنها اشاره کرده اید هر شب 5 مورد را که به آنها افتخار می کنید و در خودتان مثبت، خوب و بارز می دانید را یادداشت کنید.

هر شب 5 مورد زیر را برای افزایش عزت نفس یادداشت کنید :
  • فلان مورد در قیافه و اندامم را دوست دارم چون …..
  • فلان دوره را گذراندم و فلان مدرک رو گرفتم.
  • فلان مقطع تحصیلی رو با این رتبه قبول شدم.
  • پدرم این خوبی رو دارد.
  • مادرم….. (یک چیزی را پیدا کنید و روی آن متمرکز شوید.)

هر شب 5 مورد یاداشت کنید. می توانید به خیلی چیزها اشاره کنید. ارتباطاتتان، افرادی که با آنها دوست هستید، توانایی های خاصی که دارید، استعدادهایی که دارید، مثلا موردی که من دیشب در این یادداشت های پنج گانه شبانه ام نوشتم؛ ناگهان یادم افتاد که بعد از مدتها کم کم لیستم خالی شده است و نمی توانم موردی را پیدا کنم. ولی لحظه ای به همان روز خودم نگاه کردم و یادم افتاد که من امروز با فرزندم به گونه ای خاص صحبت کردم. این شیوه گفتگو را  خیلی دوست دارم در صورتی که اصلا تا بحال به آن توجه نکرده بودم. این را به عنوان اولین آیتم آن لیست پنج گانه نوشتم. منظورم این است که شاید در دفعات اولی که می خواهید این لیست را پر کنید. چیزی به ذهنتان نرسد یا ندانید.این کاملا طبیعی است بخاطر اینکه چیزهای مثبت زیادی را در خودتان نمی بینید. چون عزت نفس پایین اصلا تعریفش همین هست. اما به تدریج یاد می گیرید که نقاط قوت و مثبت خودتان را بزرگ تر و بزرگ تر بکنید و با شروع عدد اول عددهای بعدی را حتما در لیست بگذارید.

تکنیک افزایش عزت نفس 

تکنیک دوم افزایش عزت نفس: دیدن نقاط مثبت در دیگران

تکنیک و روش دومی که در افزایش عزت نفس می خواهم خدمتتان بگویم دیدن چیزهای خوب در دیگران است. ما عموما در دیگران نقاط منفی را خیلی بارز می بینیم.  مخصوصا هر چقدر عزت نفستان پایینتر باشد. شما افراد دیگر را ضعیف تر و منفی تر از خودتا خواهید دید. اما اینجا می خواهیم دقیقا برعکس عمل کنیم. نباید در مورد دیگران قضاوت بکنیم. فقط می خواهیم یک مقایسه مثبت بکنیم. نقاط مثبتی که در خودتان می بینید را جستجو کنید و در اطرافیان ببینید. و یا نقاط مثبتی را که در دیگران می بینید را در دیگری جستجو کنید. اینجا هم باز ممکن است در یافتن نقاط مثبت در دیگران با مشکل مواجه شویم و نتوانیم پیدا کنیم. این باز طبیعی است ولی به تدریج و با فکر کردن بر روی این موضوعات می توانیم نقاط بسیار مثبتی را در اطرافیان خودان پیدا کنیم که در شما هم هست  یا در شما هست و در دیگران هم هست. بیشتر ما در دیگران فقط به دنبال مسائل و جوانب منفی آنها هستیم و فقط آن نکات منفی را می بینیم. مثلا با دوستی سالها ست ارتباط داریم و سال هاست داریم قضاوتش می کنیم و همیشه در ذهنمان به گفتگو با این فرد مشغولیم.

  • که چرا این فرد این کار را کرد و یا چرا این کار را نکرد.
  • چرا اینجوری یا چرا اون جوری لباس پوشید.
  • چرا به من اینجوری سلام داد.
  • چرا اونجوری رفتار نکرد یا کرد.
روی افکار مثبت و منفی خود فوکوس کنید

کمی به این افکار توجه کنیم تمام عمرمان داریم این کارها را، این گفتمان را در درون خودمان تکرار می کنیم و اکنون ما فرض می کنیم که نمی خواهیم از این به بعد این کار را بکنیم و بر عکس می خواهیم فقط و فقط نقاط قوت و مثبت دیگران را ببینیم و آن را به زبان بیاوریم؛ در واقع ما می خواهیم از اختلاف هایمان به پذیرش تفاوت هایمان برسیم. پس زیاد به نقاط ضعف هم کاری نداشته باشیم بیشتر جنبه های مثبت را ببینیم و با این جنبه های مثبت طبعا ارتباط خوبی بین ما برقرار خواهد شد، تا اینکه بخواهیم جنبه های منفی را ببینیم و حالا در ارتباط صد در صد با مسائل و مشکلاتی مواجه خواهیم شد.

دوستان در اینجا هدف من این نیست که مشکلات خودم و دیگران را کتمان بکنم؛ اصلا بحث عزتمندی این نیست!! برای همین هم اینجا نمی خواهیم این بحث را باز کنیم که با جوانب منفی خودمان این کار را بکنیم یا با جوانب منفی دیگران این کار را بکنیم. طبیعی است که وقتی در خودم این جوانب منفی را بشناسم احتمال دارد که بتوانم تغییر بدهم و در دیگران هم یا می پذیرم و یا کمکش می کنم تغییر بدهد و یا اینکه با همان شرایط با آن مواجه می شویم.

تکنیک سوم تقویت عزت نفس: به وجود آوردن حس خوب در دیگران

تکنیک سوم این است که حالا ما باید ببینیم که چطور می توانیم در دیگران حس خوب را به وجود بیاوریم. چطور به دیگران می توانیم کمک بکنیم مثلا دیروز یکی از همکاران من ناراحت بود از شرایطش از وضعیتش و برای آینده به شدت غصه می خورد و نگران بود من اینجا گفتم خب ببینم می توانم از این تکنیک استفاده بکنم. آمدم کلی صحبت های مثبت با او کردم. به آینده امیدوارش کردم و تازه به او گفتم  تو در اینجا ، در این شرکت توانایی هایی داری که همه ی ما به این تواناییهای تو غبطه می خوریم. پس تو آدم خوب و متفاوتی هستی، پدر خوبی هستی تو همکار خوبی هستی. در کل خیلی حس خوبی نسبت به حرف های من پیدا کرد. باورتان نمی شود فردای آن روز بعد از این گفتگوی خیلی کوتاه به من زنگ زد و با حالتی که خیلی احساساتی شده بود از من بابت این گفتگوی خیلی خوبی که بینمان رد و بدل شده بود خیلی تشکر کرد. خب می خواهیم این کار را آنالیز کنیم. من با یک گفتگو، با اشاره به نقاط قوت همکارم در ایشان حس خوبی ایجاد کردم. اما این کار چه سودی برای من داشت؟سودش برای من این بود که احساس بسیار بهتری در من ایجاد شد. با واکنش ایشان نسبت به این گفتگو من متوجه شدم که یک آدم خوبی هستم و دوم یک سری توانایی های خاص دارم و سوم دیگران نسبت به من حس خوبی دارند و در نهایت در واقع به این ایمان می رسم که

یک: من خوب هستم،

دو:دیگران خوب هستند،

سه:ارتباط من با دیگران خوب است.

تکنیک چهارم افزایش عزت نفس: تمیز و مرتب بودن و در حالت کلی حفظ ظاهر

تکنیک دیگری که خیلی موثر می دانم این است که خوش لباس باشید و به سر و وضع خودتان برسید. از عطر و ادکلن خوب و مناسبی استفاده کنید و در کل ظاهرتان را حفظ کنید. لازم نیست که منتظر یک شرایط ، وضعیت و روز خاصی باشید. تا زیبا لباس بپوشید، موهایتان را مرتب کنید یا خانم ها آرایش کنند. این کار را یکبار برای خودتان بکنید، بروید جلوی آینه و با یک حس خوب به سر و وضع خودتان برسید. از لباسی که می پوشید لذت ببرید ، از کفش نویی که خریده اید، در واقع از ظاهر خودتان بیشترین لذت را ببرید. اینجا اشاره می کنم که شاید بسیاری از مردم با پوشیدن لباس نو حس خوبی ندارند. این دقیقا بخاطر این است که وقتی من خوب نیستم چیزهای خوب هم نباید داشته باشم. یک نگاه تلخ است که ته ضمیر این افراد نشسته است.

اما افراد عزتمند همه چیزهای خوب را متعلق به خود می دانند و می خواهند که برای خود بکنند.من در این مورد نظرم این نیست که باید گران قیمت ترین لباس ها را بپوشیم تا به افزایش عزت عزت نفس برسیم. خوب و مناسب پوشیدن، مرتب بودن، شلخته نبودن، این که وقتی می خواهید بیرون بروید جلوی آینه نگاهی به خودتان می اندازید و دستی به سر و گوش خودتان میکشید. بیشتر، این منظورم هست، نه اینکه حالا حتما برند خاصی را باید بپوشید تا احساس خوبی داشته باشید. یادمان باشد همان قدر که شلخته بودن ما را در فاز اختلال شخصیتی می برد، خیلی مرتب بودن یا خیلی گران پوشیدن ، خیلی خرید کردن هم می تواند ما را دچار مشکلات دیگری بکند. این مورد و حفظ ظاهر مخصوصا برای خانم ها می تواند خیلی خیلی حیاتی و موثر باشد. می تواند در آنها اثر گذارتر باشد.
حفظ ظاهر در عزت نفس
تاثیر زبان بدن در حفظ ظاهر

در این جا متذکر می شوم در حفظ ظاهر، چگونه ایستادن، راه رفتن، نشستن، حالت های اندام خیلی خیلی مهم هستند. ما از ظاهر افراد خیلی وقت ها قضاوتشان می کنیم و می دانیم آدمی با کتف افتاده ، سر شانه های افتاده، شل که با دست های کاملا بی حال راه می رود. آرام راه می رود، خب مسلما این آدم، آدم حرمت نفس پایین دارد. سرش پایین به کسی نگاه نمی کند. ولی بر عکس شما تصور کنید آدمی که سر بالا، سینه جلو ، دست ها را آرام و محکم در کنار شانه هاش تکان می دهد. خیلی محکم راه می رود. تند راه می رود، تماس چشمی با دیگران دارد، ظاهر آرام و شاید تبسمی هم دارد. خب طبعا ، این آدم احتمالا لباس مرتبی هم دارد و عرض شود که به خودش و کاری که آن لحظه دارد انجام می دهد و جایی که دارد می رود، ایمان ، اعتقاد و باور دارد، منظور از خوش پوشی بیشتر داشتن احساس خوب از ظاهر خود است و این حفظ ظاهر در رابطه با کیفیت عزت نفس و یا افزایش عزت نفس خیلی خیلی موثراست. خود به خود یک اثر متقابل هم از دیگران می گیرد، این فرد همین که مورد توجه قرار می گیرد، همین که دیگران از لباسش، تیپش، راه رفتنش، عطر و ادکلنش ، کفشش، ظاهرش، حتی شیوه نشستنش به او می گویند یا حتی با نگاهشان یک حس خوب به او انتقال می دهند. این دقیقا اثر بسیار بسیار قدرتمندی در درون خود فرد ایجاد می کند که دیگران تاییدش می کنند. در واقع خیلی وقت ها ما به این تاییدها نیاز داریم تا مطمئن شویم تائید خودمان تایید درستی بوده است.

در مقابل تعریف ها و تمجیدها مقاومت نکنید

زمانی هم که تعریف می شود لطفا به سبک ایرانی اصلا منکر آن تعریف نشوید یا نگویید که “اصلا اینجور نیست که شما می گویید و این لباس نو نیست، لباس کهنه فلانی است، و این اصلا مارک معروفی نیست. من این را توی حراجی گرفتم، چیز مهمی نیست. تصادفا اینجوری راه میرم.” نه اینجوری نه، اتفاقا برعکس باید تشکر بکنیم از اینکه شما را اینجور می بینند. که از شما تعریف می کنند یا از مسایل مرتبط با شما تعریف می کنند. هرگز قدر دانیها و تشکرها را رد نکنید و  به تعارف نکشانید. نه اتفاقا از آنها تشکر کنید.

 جمله‌ای که یکی از روانشناسان در یک سمینار در این مورد می گفت این بود که بگویید: من سپاس گزار لطفتان هستم.

تکنیک پنجم بالابردن عزت نفس: بخشنده بودن

آخرین تکنیک این است که بخشنده باشید. من از بزرگی شنیدم که می گفت انعکاس بخشش دیگران در ما بخشش خودمان می شود. ما خیلی وقتها باید خودمان را ببخشیم اما کاری که می کنیم این است که بلاهایی سر خودمان می آوریم که اگر سر دیگری بیاوریم. صد در صد از ما شکایت می کنند یا هر کاری از دستشان برآید در قبال ما انجام می دهند. ما احتیاج به بخشش خودمان داریم و برای اینکه خودمان را ببخشیم با این تکنیک با بخشش دیگران در واقع این را به خودمان انتقال می دهیم. بر اساس آموزش های قانون جذب، با بخشش و گذشت، افکار و باورهای ناخواسته و منفی را نیز کنار میگذارید و این یعنی ظهور نتایج بهتر در زندگی و افزایش باورنکردنی اعتماد به نفس و خودکار آمدی. قانون جذب و ان ال پی میگوید با بخش و گذشت شما اثرات کارمای منفی را از خود دو می کنید. در این مقاله به بررسی عزت نفس پرداختیم و با معرفی ریشه های عزت نفس تلاش کردیم از طرفی اهمیت آن و از طرف دیگر تفاوت های آن با اعتماد به نفس را عنوان کنیم. آنگاه به بررسی و معرفی 5 تکنیک کاربردی برای تقویت عزت نفس پرداختیم. با انجام و تکرار این 5 مورد به سادگی می توان به تقویت حرمت نفس پرداخت. اگر تا به اینجا قانع نشدید که تقویت و بهبود عزت نفس، چقدر موضوع مهمی است و اگر به تقویت آن نپردازیم چه تاثیراتی بر آرامش و خوشبختی ما می گذارد، حتما ادامه مقاله را مطالعه کنید.

کمبود عزت نفس

ارتباط عزت نفس با رفتارهای ناسازگار اولیه

دوستی داشتم که هر وقت در جمعی بود و در آن جمع دونفر باصدای آهسته باهم حرف می زدنند، احساس می کرد که حتما دارند در مورد او بدگویی می کنند و خجالت زده می شد. این احساس انقدر در وی بزرگ می شد و مانند یک خوره وجودش را می خورد که حتما جمع را با حالت قهر ترک میکرد. مراجعه دیگردی داشتم که به علت کاهش عزت نفس، عادت به مقایسه کردن شدید خود با دیگران داشت. او هیچگاه دست از مقایسه خود با دیگران بر نمیداشت. تعریف می کرد در زمان دانشجوی صمیمی ترین دوستم بخاطر عملکرد خوبش جایزه ای از طرف انجمن علمی دانشگاه دریافت کرد و او به شدت ناراحت شده بود. میگفت احساس بی ارزشی می کردم. چرا من آنجا بالای آن سن نبودم. با لبخند دست می زدم هورا می کشیدم و دوستم را تشویق می کردم فقط برای اینکه کسی از ظاهرم متوجه نشود که چقدر احساس حقارت و بی ارزشی می کنم. میبینید دوستان، وقتی عزت نفس فرد پایین باشد، حال بدش در تمام جنبه های زندگی اش تاثیر می گذارد. هیچ گاه احساس آرامش نمی کند. فکرش را بکنید، عمری را با این حس بگذرانید که بسیار بی ارزش هستید و لیاقتی بیشتر از توهین و تحقیر دیگران ندارید. از یک سو انرژی زیادی را صرف پنهان کردن این موضوع از دیگران می کنید و از سوی دیگر این احساس را لحظه به لحظه به همراه دارید و عذاب می کشید. بدترین قسمت ماجرا این است که فرد شدیدا در حال عذاب کشیدن است و می‌خواهد در حق خودش کاری کند اما از آنجایی که تعریف عزت نفس عموما با اعتماد به نفس اشتباه گرفته میشود، او حتی نمیداند این همه عذاب بخاطر عزت نفس پایینش است. نتیجه این امر رفتارهای ناسازگار فرآوانی میشود که از فرد سر میزند و در ادامه به بررسی آنها می پردازیم.

فراموش نکنید که کمبود عزت نفس و حرمت نفس تضعیف شده، ریشه‌ی بسیاری از مشکلات رفتاری و ذهنی ماست.

طرحواره نقص و شرم ( از شاخص ترین رفتارهای ناسازگار اولیه)

افرادی که با مشکل عزت نفس روبرو نیستند (دقت داشته باشید عزت نفس یک طیف است که عزت نفس شما بر روی این طیف مدام در حرکت است. پس عموم افراد در میان این طیف هستند و افرادی که اعتماد به نفس آنها صفر یا صد باشد تقریبا بسیار نادر هستند.)، صدای درونی آنها حاکی از پذیرش و اطمینان است. اما افرادی که از عزت نفس پایین رنج می برند صدای درونی انتقاد گر و سخت گیر و خشنی دارند، که مدام به انتقاد از آنها می پذیرد و پیام هایی نظیر شما “دوست داشتنی نیستید” را تکرار می کند. تکرار این روند به عادتی تبدیل می شود که فرد در آن به مقایسه خود با دیگران می پردازد و در هر مقایسه نهایتا به این نتیجه می رسد که، بازنده است و از هر فرد دیگری کمتر و نا موفق تر است. به این سلسله باورها، که آرامش و زندگی شخص را تحت تاثیر قرار می دهد، طرحواره نقص و شرم می گوییند.

سه تیپ شخصیتی افراد با طرحواره نقص و شرم

شاید با خواندن تیتر این بالا با خود فکر کرده اید که افرادی که از خجولی و کمروی رنج می برند حرمت نفس پایینی دارند و اصلا چند تیپ شخصیت با عزت نفس پایین بی معنا است. خب راستش را بخواهید این تفکر کاملا اشتباه است و متاسفانه افراد با عزت نفس پایین، همیشه به این سادگی ها هم قابل تشخیص نیستند. مسله اصلی این است که عزت نفس تضعیف شده، به انسان آسیب می رساند اما این آسیب در افراد مختلف به سبک های مختلفی نمایان می شود. برخی وانمود می کنند کاملا بی عیب و نقص اند(اعتماد به نفس کاذب)، برخی آنقدر برای کسب موفقیت و تایید بیرونی می کوشند که دیگر رمقی برای زندگی کردن ندارند و برخی دیگر مانند یک قربانی در مقابل این روند تسلیم میشوند. هر سه دسته از یک موضوع رنج می برند آنهم عزت نفس پایین است اما، شیوه رفتاری متفاوتی دارند که به این شیوه های رفتاری بیمارگونه که، فرد هیچ کنترلی روی آن ندارد اختلال شخصیتی می گویند. در علم روانشناسی سه تیپ شخصیتی افراد با حرمت نفس پایین مطرح می شود که در این مقاله به بررسی آنها می پردازیم:

اختلال شخصیت وانمودگرا

وانمودگر ها سخت ترین تیپ شخصیتی افراد با عزت نفس پایین هستند. در این تیپ شخصیتی فرد می گوید من به آن اندازه خوب و موفق عمل می کنم که هیچکس حتی به اینکه من عزت نفس پایینی دارم و از احساس حقارت رنج می برم شک نکند. این افراد آنچنان از شکست وحشت دارند که همیشه با ترس و عذاب زندگی می کنند. از نزدیکی و ارتباط صمیمی با افراد می ترسند و همیشه سعی می کنند روابطشان را سطحی نگهدارند چرا که می ترسند چهره واقعیشان برای دیگران برملا شود. زنگ خطر و هشدار شناسای این افراد مشکلاتی مانند کمالگرایی، تنبلی، تعلل در کارها و مواردی مشابه است. پس اگر با فردی در ارتباط هستید که مدام شغل خود را رها می کند، در انجام وظایفش تنبلی می کند و در موفقیت هایش اغراق می کند به احتمال 90% از عزت نفس پایین رنج می برد و تیپ شخصیتی وانمودگرا دارد.

اختلال شخصیت عصیانگر

عصیانگرا ها تا حد اغراق آمیزی شیوع رفتاری بی تفاوتی را در پیش گرفته اند. آنان به گونه ای رفتار می‌کنند که انگار عقاید یا تمایلات دیگران اهمیتی ندارد. این افراد تا حدی از کمبود عزت نفس رنج می برند که از معاشرت با افرادی که آنان را موفق می دانند به شدت عذاب می   کشند. احساس خشم احساس غالب بر این افراد است و از اینکه با این عارضه شخصیتی، یعنی کمبود اعتماد به نفس روبرو هستند به شدت عصبی هستند. مدام در حال اثبات این موضوع به دیگران هستند که به قضاوت های آنان اهمیتی نمی دهند و این امر باعث تحلیل سطح بالایی از انرژی آنها می شود. هشدار و زنگ خطر شناسایی افراد با عزت نفس پایین در اختلال شخصیت عصیانگر عموما بی قانونی و حق طلبی است. اگر با فردی در ارتباط هستید که خودشیفته است و مدام فکر می کند مورد تجاوز همگان واقع شده است. اگر از اینکه حقوق دیگران را ضایع کند دچار عذاب و ناراحتی نمی شود قطعا اختلال شخصیت عصیانگر دارد.

اختلال شخصیت قربانی

این تیپ شخصیتی کاملا واقف اند که حرمت نفس پایینی دارند و در مقابل آن کاملا منفعل، خنثی و تسلیم هستند. احساس ناتوانی می کنند و منتظر نشسته اند تا فردی بیاید و آنها رانجات دهد. همان خجالتی ها که خجولی بیش از حدشان مانع از صحبت در جمع و حضور در اجتماع می شود. تشخیص این افراد بسیار ساده است، چرا که عموما احساس درماندگی دارند و کم رویی پیش می کنند.

سه عامل تاثیرگذار در شکل گیری عزت نفس

در شکل گیری عزت نفس در افراد عوامل بیرونی بسیاری دخیل هستند، اما از آنجا که حیاتی ترین سال ها، برای شکل گیری عزت نفس در افراد کودکی آنها است، برای پی بردن به حرمت نفس یک فرد، باید عوامل مؤثر را در ارتباطات فرد با خانواده و اجتماع در همان سال های نخست زندگی وی جست‌وجو کرد. لذا به معرفی سه عامل اساسی در شکل گیری و افزایش عزت نفس در افراد می پردازیم.

تاثیر خانواده در شکل گیری عزت نفس۱) خانواده و در حالت کلی تر والدین اساسی ترین نقش در شکل گیری حرمت نفس کودک را دارند!

پدر و مادر هرفرد شاید اساسی ترین عامل شکل گیری و افزایش عزت نفس وی در سال های کودکی او هستند. این والدین هستند که در تمام دوران کودکی، به ما یاد می دهند که چه رفتاری درست و چه رفتاری غلط است. ریشه خجولی و کمرویی یا عزت نفس سالم و اعتماد به نفس تماما به خانواده، برمیگردد. ما تمام برچسب گذاری های رفتاری اعم از خوب و بد، زشت و زیبا، رفتار های اخلاقی پسندیده و ناپسند را از والدین خود می آموزیم. در کودکی مواقعی که رفتار و اعمال پسندیده ای از ما سرمیزد، مورد تشویق والدینمان قرار می گرفتیم و در مقابل رفتار ناپسندمان تنبیه می شدیم.

شاید حیاتی ترین مسئله برای یک کودک این باشد که، مورد پذیرش افراد نزدیک زندگی خود به خصوص والدینش قرار بگیرد. شاید این مهم ترین راز موفقیت هر فردی باشد. کودکان در تمامی جنبه‌ها به پدر و مادرشان وابسته هستند و از این موضوع به خوبی مطلع هستند و همواره این ترس را دارند که اگر طرد شوند زنده‌بودنشان به خطر می‌افتد. آن ها به صورت هوشیار و یا حتی در ضمیر ناخودآگاه خود خاطراتی از تمامی دفعاتی که احساس بد بودن کرده‌اند را در حافظه خود دارند. این‌ خاطرات دقیقا ضرباتی هستند که ممکن است عزت نفس یک فرد را خدشه دار کنند و تا سالها همراه او بمانند. در این میان والدینی وجود دارند که به علت عدم آگاهی روش های تربیتی اشتباهی اعم از “مستبد، سهل‌گیر و بی‌ثبات” را در پیش می گیرند. این سبک های تربیتی تأثیر منفی بر عزت‌ نفس کودکان می‌گذارد. برای پیش گیری از این صدمات نیاز است که  والدین با فرزندانشان تعاملات و گفتگو‌های دوستانه داشته باشند. در تمامی کارها با آن‌ها مشورت کنند و یاد بگیرند که به آرزوها و اهداف فرزندشان احترام بگذارند.

تذکر: هیچ گاه فراموش نکنید که در نقش پدر و مادر اگر قانونی وضع می‌کنید حتما پیش تر تمام جنبه‌های آن را در نظر بگیرید و غیر منعطف و خشک عمل نکنید.

 

5 اشتباه والدین که می‌تواند بنیاد عزت نفس کودک را نابود کند از نگاه دکتر ماتیو مک کی

در کتاب رشد و افزایش عزت نفس، نوشته ی ماتیو مک کی ۵ عامل نامبرده می شود که احساسات اولیه فرد نسبت به خودش را در کودکی تعیین می کند. این عوامل عبارتند از:

۱- برچسب های اخلاقی اشتباه که از سوی والدین به نیاز های فرد زده می شود نابود کننده حرمت نفس هستند.

برای مثال کودکان یک مدل مو را دوست دارند که منطبق بر سلیقه والدینشان نیست، با این جمله روبرو می شوند که ” این مدل مو برای بچه های بد است. ” پسر بچه ای را در نظر بگیرید که عاشق رنگ صورتی است اما، والدینش به او میگویند این رنگ دخترانه است و او باید رنگ های مردانه تری را انتخاب کند.

تذکر: بخاطر بسپارید که کودکان وقتی احساس می‌کنند از نظر اخلاقی کار اشتباهی را انجام داده اند، بنیاد عزت نفس آنها تخریب می شود و همین امر عامل کاهش عزت نفس در آنها می شود.

۲- والدینی که رفتار فرد را از هویتش متمایز نمی دانند حرمت نفس او را لکه دار می کنند.

برای مثال کودکی را تصور کنید که ظرفی را می شکند، تربیت سالم به این صورت است که، با انجام این اشتباه بچه بدی خطاب نشود، بلکه تنها این حس را داشته باشد که کاری که انجام داده مورد پسند والدین نیست. اما اگر بد بودن به جای فعل صورت گرفته به خود کودک نسبت داده شود، هویتش خدشه دار می شود.

۳-والدینی که به فرزند خود پیغام های منفی منتقل می کنند حرمت نفس او را لکه دار می کنند!

منظورمان این است که چقدر لغات با بار منفی به کودک خود منتقل می کنید؟

به طور مثال: تو احمقی، بی‌شعور، نمی فهمی، مدام تنبلی میکنی و… هیچگاه فراموش نکنید که این پیام‌ها میتواند صدمات جبران ناپذیری را بر احساس ارزشمندی کودک شما وارد کنند که تا سالیان سال همراه او باشند.

۴- والدین تا چه مقدار نسبت به قوانینی که وضع می کنند با ثبات هستند؟(عاملی اساسی در شکل گیری حرمت نفس)

برای مثال رفتار اشتباهی مثل توهین به دیگران از کودکتان سر میزند اگر گاهی نسبت به آن رفتار اشتباه بی تفاوت باشید و در مواقعی دیگر فرزندتان را بخاطر آن اشتباه تنبیه کنید دچار بی ثباتی در وضع قوانین تربیتی شده اید. بی‌ثباتی در رفتار والدین علاوه بر اینکه فرزندی با طرحواره نقص و شرم تحویل جامعه می دهد، باعث می‌شود  این احساس به کودک دست بدهد که شاید والدینش خود او را دوست ندارند و مسئله، فعلی نیست که وی مرتکب شده است،  چون بعضی‌اوقات خوب و بعضی‌اوقات بد بوده است.

۵-والدینی که انتقادات آنها همراه با طرد کردن کودک است به حرمت نفس فرزند خود خیانت می کنند.

کودکان انتقاد را می‌توانند تحمل کنند و این امر نه تنها آسیب جدی و زیادی به کودک وارد نمی کند بلکه در مواقعی به رشد و بالندگی شخصیت او نیز کمک میکند، اما فراموش نکنید اگر انتقاد با پرخاشگری همراه شود بسیار خطر ناک است و ممکن است عزت نفس کودکتان را بکشد!

تاثیر معلمان در افزایش عزت نفس کودکان۲) تاثیر معلمان در افزایش عزت نفس کودکان و تقویت حرمت نفس در آنان

مدرسه نقشی اساسی در تربیت کودکان دارد، چرا که کودکان بخش زیادی از زمان خود را در این محیط می گذرانند. نگرش معلمان نسبت به دانش ‌آموزان تاثیر چشم گیری بر عزت نفس آنها دارد به خصوص رفتاری که بر اساس سیستم پاداش و تنبیه پایه ریزی شده باشد. اینکه یک مربی کودک را کاملا بپذیرد، بنیان اساسی رشد و سازگاری کودک را پایه ریزی کرده است. یکی از عواملی که سبب می شود یک کودک نسبت به خودش، مدرسه و مربیان احساس بدی داشته باشد، تنبیه شدن وی در مدرسه است. در مقابل تشویق دانش‌ آموزان می تواند به آنها حس ارزشمندی دهد و موجب افزایش عزت نفس آنها شود.

۳) تاثیر دوستان و گروه همسالان در افزایش عزت نفس افراد

دوستان و همسالان از راه‌های گوناگونی بر نگرش، نظام ارزشی و رفتارهای فرد تأثیر می‌گذارند. به طور مثال اگر دقت کنید کودکانی که در مدرسه مورد پذیرش تعداد زیادی از همسالان خود قرار می گیرند از عزت نفس بالاتری برخوردار هستند. تا به اینجا به بررسی دقیق مفهوم و ریشه عزت نفس پرداختیم و بررسی کردیم چه مواردی می تواند به عزت نفس یک فرد لطمه وارد کند. همچنین به بررسی، نقش والدین، مربیان و گروه همسالان در شکل گیری عزت نفس پرداختیم. اکنون که به طور کامل به اهمیت عزت نفس پی بردید و متوجه شدید این مورد چقدر حیاتی است به شما 5 تکنیک طلایی برای افزایش عزت نفس را آموزش میدهیم.

«با خودتان مهربان باشید. این یعنی در زمان‌هایی که احساس می‌کنید رفتاری خودمنتقدانه در پیش گرفته‌اید، با خودتان مهربان و ملایم باشید. به این فکر کنید که در چنین موقعیتی با دوستان‌تان چگونه رفتار می‌کردید. چون ما اغلب به دیگران توصیه‌های بسیار بهتری می‌کنیم تا به خودمان.» دکتر ویلیامز

تفاوت عزت نفس و اعتماد به نفس چیست؟

بسیاری افراد و حتی متخصصین را دیده ام که مفهوم اعتماد به نفس را به جای عزت نفس درک کرده اند و اصولا عزت نفس در ایران زیاد شناخته شده نیست. و افراد کاری برای بهبود حرمت نفس خود انجام نمی دهند. هرچند ما در تئوری برای عزت نفس و اعتماد بنفس تعاریف کاملاً متفاوتی داریم ولی واقعیت آن است که در روانشناسی بالینی تفاوت و مرز کاملا مشخص و دقیقی بین این دو وجود ندارد. دلیل اصلی آن هم به خاطر این بوده که عزت نفس و اعتماد بنفس آن‌چنان در هم تنیده و لابه‌لای هم هستند که مثل یک قاشق مخلوط نمک و شکر، هرچند دو عنصر کاملاً متفاوت و مشخصی هستند. فراموش نکنید که جدا کردن اعتماد به نفس و عزت نفس از هم هنگام کار بر روی روان و کارکرد ذهن بسیار سخت می‌نماید.بطور خلاصه کمبود اعتماد به نفس میوه و نتیجه عزت نفس پایین است. پس اگر عزت نفس پایینی دارید به احتمال زیاد در آینده ای نه چندان دور با مشکلاتی اعم از کم رویی و خجولی نیز روبرو می شوید.

جالب اینجاست که کسانی که صفحه Self-Confidence‌ در ویکی‌پدیا را هم تنظیم کرده‌اند، نهایتاً به درک درستی از این مفهوم به‌ظاهر ساده نرسیده‌اند و کمابیش آن را با عزت نفس (Self-Esteem) اشتباه گرفته‌اند. که حتماً در آینده در این مورد کمکی به این سایت خوب خواهم رساند.

تفاوت عزت نفس و اعتماد به نفس

تفاوت عزت نفس و خودپنداری

در اکثر موارد این دو مفهوم به جای هم به کاربرده میشوند و در اصطلاحات عامیانه یک مفهوم در نظر گرفته میشوند در حالی که ذاتا باهم تفاوت دارند. خودپنداری مجموعه‌ای از عقاید فرد درباره خودش است. یعنی همان توصیفی که از خود دارد. مثلا اگر عنوان کنید چشمانتان آبی است و رنگ پوستتان گندمی است(اگر واقعا چنین باشد) این خودپنداری است. اصلی ترین وجه تمایز خودپنداری و عزت نفس در این است که در خودپنداری قضاوتی صورت نمیگیرد. مثلا اگر بگویید چشم من آبی است این خودپنداری است اما اگر مبنای قضاوتی پیدا کنید و بگویید چشم آبی بسیار جذاب است این عزت نفس است.

تفاوت عزت نفس و خودشیفتگی

عزت نفس نوعی ارزیابی ذهنی از خودمان است. اگر درست ارزیابی کنیم سلامت روانمان را به همراه دارد و اگر اشتباه کنیم، اختلال های شخصیتی را برای ما به همراه دارد. یکی از این اختلالات شخصیتی خوشیفته یا نارسیستیک است. افراد با شخصیت خودشیفته، در مورد خود بزرگنمایی و اغراق میکنند و خود را از آنچه واقعا هستند بزرگتر و توانمند تر معرفی میکنند. افراد خودشیفته برای احساس رضایت از زندگی نیازمند تعریف و تمجید دیگران هستند و اگر چنین نشود کلافه و عصبی میشوند. همچنین سطح احساس همدردی این افراد با دیگران بسیار پایین است.

عزت نفس خصیصه ای و موقعیتی

عزت‌نفس خصیصه‌ای: یک عزت نفس بنیادی و پایه است که عموما ریشه در تجارب کودکی فرد دارد. یعنی افرادی که عزت نفس خصیصه ای آنها پایین است، در بیشتر جنبه های زندگی خود احسای بد بودن میکنند. و این احساس نقص و اشکال داشتن در تاروپود فرد تنیده شده است.

عزت‌نفس موقعیتی: این نو عزت نفس کاملا وابسته به موقعیت است. مثلاً فرد به‌عنوان یک کارفرما یا یک فرد شاغل خود را مثبت ارزیابی میکند اما در مورد روابط عاطفی اش احساس نقص میکند.

عوامل اثرگذار بر روی عزت نفس

عوامل زیادی از جمله ویژگی های ذاتی افراد، شرایط خانوادگی، محیطی و … بر کاهش و یا افزایش عزت نفس افراد تاثیرگذار هستند. اما از اصلی ترین آیتم های شکل دهنده عزت نفس افراد شیوه فرزندپروری والدین او است. اگر والدین به هر دلیلی حتی از روی ناآگاهی رفتار صحیحی با کودک نداشته باشند و یا فرزند خود را تحقیر کنند، عزت نفس کودکشان تخریب شده و او اصطلاحا به طرحواره نقص و شرم دچار میشود. معمولا والدینی دچار این اشتباه تربیتی میشوند که خود عزت نفس پایینی داشته باشند. این مورد از ابتدای کودکی آغاز و معمولا تا پایان جوانی تاثیراتش همراه فرد باقی میماند و در بزرگسالی خود را به شکل احتلالات روانی نشان میدهد. طبق آخرین یافته‌های دانشمندان عزت نفس با کارکردهای مغز انسان نیز در ارتباط است.

تاثیر عزت نفس در جذب پول و ثروت

بنظر شما عزت نفس و اعتماد به نفس سالم چقدر میتواند به شما کمک کند تا به ثروت برسید و پولسازی کنید؟ اگر به شما بگویم که ثروت در اصل نتیجه ی عزت نفس و اعتماد به نفس سالم شماست به من چه میگویید؟ لطفا ویدئوی زیر را تا انتها مطالعه کنید.

یک تکنیک روان‌شناسیِ ثروت‌

یک ترازو را تصور کنید که یک کفه ی آن “عزت نفس و اعتماد به نفس” است و کفه ی دیگر آن “ثروت،جذب ثروت،پولدارشدن،رفاه و ارزش مالی” است. ما می‌گوییم که عزت نفس مقدار ارزش ذهنی که برای خودت قائل هستی، یعنی چقدر خودت را ارزشمند میدونی، چقدر خودت را قابل احترام میدونی، چقدر خودت را دوست داری
و ثروت کاری که می‌کند از لحظه‌ای که وارد زندگی می‌شود بسیاری از دغدغه‌های زندگی کنار می‌رود، بسیاری از چالش‌های روزمرگی کنار می‌رود. ثروت بعد از یک عدد و رقمی به بالا می‌آید در ذهنت کاری که می‌کند این است که یک ارزش ذهنی ایجاد می‌کند. عزت نفس می‌گوید خودت را ارزشمند بدان و پولِ سالم زمانیکه وارد زندگی میشه از یه حدی بیشتر از آن، عزت نفس را بالا می‌برد.در این زمان عزت نفس، ثروت را بالا می‌برد و عزت نفسی را هم که خودت ساختی بالا رفته در این لحظه اتفاقی که می‌افتد اعتماد به نفس هم بالا می‌آید اعتماد به نفس به تو این باور را می‌دهد که تو میتونی،تو میتونی ثروت بسازی،تو میتونی پول در بیاری، تو میتونی پول بیش از این عدد و رقم در بیاوری

طیف عزت نفس

فراموش نکنید که عزت نفس موضوع و صفتی نیست که همواره درون شما ثابت باشد، بلکه یک نمودار سینوسی دارد که بسته به شرایط، اتفاقات و مرور زمان مدام در حال نوسان است. گاهی شاید عزت نفس بالایی داشته باشید و گاهی عزت نفس پایین.  اینکه گاهی نسبت به خودتان نا امید باشید و گاهی امیدوار کاملا طبیعی است و جای هیچگونه نگرانی ای ندارد. با این حال ، به صورت کلی ، عزت نفس داشتن یعنی در حالت کلی نسبت به خودتان چه احساسی دارید. در ادامه فاکتورهایی را برایتان شرح میدهیم که با درنظر گرفتن آنها میتوانید تشخیص دهید عزت نفستان پایین است یا نه.

عزت نفس پایین : افرادی که در حالت کلی عزت نفس پایینی دارند، عموم مواقع برای افکار و اعتقادات خود ، ارزش قائل نبوده و به جای تمرکز بر نقاط قوتشان بر روی کاستی ها و نقاط ضعفشان تمرکز میکنند. پس طبیعی است که معتقد باشند، دیگران از آنها تواناتر، باهوش تر و موفق تر هستند. این افراد عموما با پذیرش تعریف های مثبتی که دیگران از آنها میکنند مشکل دارند و فکر میکنند که دیگران در حال تمسخر آنها هستند و این تعریف و تمجیدها واقعی نیست. این افراد بزرگترین ترسی که در زندگی دارند، ترس از شکست است پس بدیهی است که برای رسیدن به اهداف خود تلاشی نمیکنند. از دیگر ترس های افراد با عزت نفس پایین ترس از تنها ماندن است و میترسند دیگران آنها را رها کنند.

عزت نفس سالم : افراد با عزت نفس سالم، دیدگاه متعادلی نسبت به خودشان دارند. یعنی درست است که خود را یک سوپر قهرمان موفق نمیدانند اما میتوانند در کنار نقاط ضعفشان، نقاط قوت شخصیتشان را هم ببینند و به آنها افتخار کنند. اگر عزت نفس شما سالم باشد، محال است که نسبت به دیگران احساس برتری و یا فخر فروشی داشته باشید.

ویلیام جیمز و عزت نفس

تاریخچه عزت نفس

عزت نفس، مفهومی جهان شمول است که برای اولین بار در اواخر قرن ۱۹ میلادی توسط ویلیام جیمز مطرح شد. او نخستین فردی بود که یک تعریف شفاف و علمی برای عزت نفس ارائه کرد. بر اساس نظر او، احساسات انسان درباره خودش از تعامل او با دیگران به وجود می‌آید و این تعریف به این معنا است که، میزان موفقیت های شما در راه رسیدن به اهدافتان در نهایت پیکره عزت نفستان را میسازد. البته نکته امیدبخش این است که عزت نفس سازه‌ای پویاست که قابل دست‌کاری است. پس شما با کار کردن روی خودتان، هرچقدرهم که حرمت نفس پایینی داشته باشید میتوانید آن را تقویت کنید. لطفا فراموش نکنید که عزت به نفس داشتن برای بقا و سلامت روانی هر انسانی حیاتی است پس تا روزی که زنده هستیم باید برای بهبود کیفیت آن تلاش کنیم.

تحریف های شناختی که به عزت نفس آسیب می‌زنند.

تحریف‌های شناختی درست شبیه به عینک آفتابی عمل میکنند. همانطور که عینک آفتابی باعث میشود همه چیز را از وضعیت واقعی ای که دارند تاریک تر ببینید،تحریف های شناختی نیز ماهیت زندگی شما را تغییر میدهند. تحریف های شناختی در اصل نوعی قضاوت کردن هستند که، قبل از اینکه شما بتوانید فردا یا موقعیتی را ارزیابی کنید و در نهایت بشناسید، برچسبی میزنند که شما بر اساس آن عموما دچار قضاوت اشتباه میشوید. مشکل اصلی تحریف ها این است که عموما ما آنها را به افراد و یا موقعیت های دیگر تعمیم میدهیم. مثلا اگر فردی جایی رفتار اشتباهی با شما داشته باشد، شما فکر میکنید که همه افراد و در همه موقعیت ها، همین رفتار را با شما خواهند داشت و این تعمیم دادن ها شما را از حقیقت دور میکند. در ادامه به بررسی تحریف های شناختی ای میپردازیم که اگر اصلاح نشوند به پیکره عزت به نفس شما آسیب های جدی ای وارد میکنند.

۱-بیش تعمیم‌دهی

با داشتن بخش اندکی از اطلاعات، بدون اینکه موضوع مورد آزمایش قرار گییرد، یک قانون کلی نتیجه گیری میشود. این درحالی هست که حتما برای نتیجه گیری کلی باید آزمایش صورت بگیرد.

برای مثال شما یکی از دوستانتان را برای نهار دعوت میکنید و او به دلایلی نمیپذیرد و شما به این نتیجه میرسید که هیچکس علاقه ندارد با شما معاشرت کند. یعنی شما بر اساس یک یا چند تجربه، یک نتیجه گیری کلی میکنید و این نتیجه را به همه افراد تعمیم میدهید. اگر شما از کلماتی مثل هرگز، همیشه، همه، هیچ‌کس و مثال‌هایی ازاین‌دست زیاد استفاده می‌کنید، بدانید که بیش تعمیم‌دهی می‌کنید.این کلمات هم روابطتتان با دیگران را دچار مشکل میکند هم به پیکره عزت نفستان آسیب میزند. چرا که با کوچکترین شکستی، خود را میبازید و دست از تلاش برمیدارید.

۲-برچسب‌زنی کلی

همه ما یک سری تصورات قالب در یک سری موضوعات داریم. مثلا میگوییم فلانشغل خوب است یا آدم های فلان قومیت خسیس اند و … برچسب زنی کلی یعنی تصورات قالبی که برای همه افراد یک طبقه خاص بدون در نظر گرفتن خود فرد، روحیات و شخصیتش در نظر میگیریم. برای مثال رابطه عاطفی من بی‌سرانجام است. این سبک تفکر با بیش تعمیم دهی رابطه نزدیکی دارند اما در اینجا تحریف به شکل یک برچسب است.

۳-غربال کردن

در غربال کردن، شما تنها بخشی از واقعیت را که می‌خواهید، میبینید و سایر بخش ها را نادیده می‌گیرید. یعنی اتفاقات را به گونه ای غربال میکنید تا در نهایت احساس عدم کفایت کنید. مثلاً همسرتان می‌گوید به دلیل مشغله زیادش خیلی وقت نکرده تا با شما به مسافرت بیاید با اینکه شما را خیلی دوست دارد. اما شما اینچنین برداشت میکنید که او به شما علاقه ای ندارد و نمیخواهد که با شما وقت بگذراند.

۴-تفکر قطبی شده

در این شرایط شما به جهان به صورت صفر و یکی نگاه می‌کنید و معیارهای مطلق برای سنجش دارید. مثلا فلانی یا خوب است یا بد. یا شما را دوست دارد یا از شما متنفر است. مشکل این مدل تفکر این است که نهایتا آنقدر فکر می‌کنید و فکر می‌کنید تا به این نتیجه برسید که شما یا انسان های زندگیتان در قطب منفی قرار دارند. فراموش نکنید که هیچ‌کس نمی‌تواند کامل باشد و این کامل نبودن به این معنا نیست که او کاملا بد است. اگر تفکر شما به شکل «یا این یا آن» است، دچار این تحریف شناختی هستید.

۵-خود سرزنشگری

در این سبک تفکر فرد خودش را بخاطر همه چیز سرزنش میکند. خواه مقصر باشد و خواه مقصر نباشد. در این مدل فکر کردن، فرد خود را مرکز دنیایی میداند که در آن همه چیز بد است و او مقصر همه چیز است. مشکل این فکر کردن این است که، فرد خود را بخاطر چیزهایی که تقصیر او نیست هم سرزنش میکند. مثلا بخاطر بیماری اش یا بخاطر واکنش دیگران نسبت به خودش. رایج ترین نشانه ابتلا فرد به این تحریف شناختی این است که او پیاپی بخاطر همه چیز عذرخواهی میکند.

۶-شخصی‌سازی

این افراد همه چیز این جهان را به خود ربط میدهند. آنهم چیزهایی که از کنترلش خارج هستند و تنها باعث میشوند که خود را تحت فشار احساس کند. مثلا همسرتان به شما میگوید که حوصله اش سر رفته و بلافاصله به این فکر میکنید که منظورش این است که شما حوصله سربر هستید. بدترین عیب این تفکر این است که باعث میشود، واکنش های نامناسب در پاسخ به افراد از خود نشان دهید و آنها را از خود دور کنید.

۷-ذهن‌خوانی

ذهن خوانی یعنی شما فکر کنید همه مانند شما فکر میکنند این اشتباه که در میان افراد جامعه بسیار رایج است به بدنه عزت نفس شما آسیب میزند. چرا که فکر میکنید همه با نظرات منفی ای که در مورد خودتان دارید موافق اند

۸-بیش کنترلی

این افراد فکر میکنند قادر به انجام هرکاری هستند. حتما با خودتان فکر میکنید خب این کجایش بد است؟ بدی کار اینجاست که شما میکوشید همه چیز را کنترل کنید. انگار که شما مسئول همه چیز هستید. مثلا اگر فکر میکنید حتما باید کسی را متقاعد کنید که در مقابل درخواست شما بله بگویید و شما مسئول کنترل شرایط هستید دچار بیش کنترلی شده اید.

۹-استدلال هیجانی

در این نوع تحریف شناختی فرد به جای اینکه در شرایط مختلف فکر کند، واکنش های هیجانی از خود نشان میدهد. این نوع طرز فکر شدیدا به عزت نفستان آسیب میزند. به طور مثال فرد زمانی که عصبانی است، بدون فکر کردن به راه‌حل مناسب، فریاد می‌زنید یا چیزی را می‌شکنید. باید به خودگویی‌هایتان توجه کنید که چگونه واقعیت را تحریف می‌کنند و هیجانات منفی را برمی‌انگیزند.

عزت نفس از نظر روانشناسینظریه روانشناسان در مورد عزت نفس

از نگاه روانشناسی برای پاسخ به این سوال که عزت نفس چیست، باید ریشه و مفهوم آن را پیدا کرد. عزت نفس، بر اساس تصویری که از خودمان داریم شکل می گیرد. اما این تصویر ذهنی، حاصل و نتیجه موارد بسیاری است از جمله، تجربه های که در زندگی کسب کرده ایم، رفتاری که در محیط خانواده، مدرسه و گروه همسالان با ما شده است و از همه مهم تر تجربه های دوران کودکی(به خصوص سه سال اول زندگی). وقتی در حال رشد و کسب تجربه بودیم، عواملی مانند شکست ها و پیروزی هایمان، رفتار خانواده، مربیان، دوستان و همسالان، همگی در ایجاد عزت نفس در ما، نقش داشته‌اند.

اگر تجارب شما در کودکی به مثابه موارد زیر باشد، احتمالا از عزت نفس سالمی برخوردار هستند:

  • حرف‌های شما شنیده می شد؛
  • مورد توجه و حمایت کامل والدینتان قرار می گرفتید.
  • احترام شما حفظ می شد؛
  • توجه و محبت کافی را دریافت کردید؛
  • با لحنی شدید و نامنصفانه مورد انتقاد واقع نمی شدید؛
  • مورد سو استفاده، جسمی، فکری و احساسی قرار نگرفته اید؛
  • توسط والدین یا دیگر افراد مهم زندگیتان، با دیگرا مقایسه نمی شدید؛
  • مورد توهین، تمسخر و آزار و اذیت دیگران قرار نمی گرفتید و اگر کسی شما را آزار می داد، در چتر حمایتی افراد مهم زندگیتان قرار می گرفتید؛
  • از شما انتظار نمی رفت همیشه کاملا و بی عیب و نقص باشید و شما را با تمام خطاهایتان همجنان دوست داشتند؛
  • و….
«اجتناب از چالش‌ها و موقعیت‌های دشوار، در کوتاه مدت، احساس امنیت بسیار بیشتری به شما می‌دهد. اما در بلندمدت، این دوری‌گزینی می‌تواند کاملا به ضررتان تمام شود، زیرا تردیدها و ترس‌های نهان‌تان را تقویت می‌کند. این کار قانون بی‌فایده‌ای را به شما آموزش می‌دهد که تنها راه انطباق با مسائل، اجتناب از آنها است.» دکتر ویلیامز
در ادامه به بررسی تئوری چند روانشناس مطرح بین المللی درباب موضوع عزت نفس می پردازیم.

تئوری دکتر ویلیامز

دکتر ویلیامز از محققین و پزشکین برجسته در ضمینه ی شناخت اعتماد به نفس و عزت نفس و درمان عزت نفس پایین و کاذب برای افزایش عزت نفس تکنیک طلایی،احساس و باور را ارائه داد. ویدئوی زیر این تئوری رو با کلام کاپیتان جولایی آموزش میدهد.

 

تئوری دکتر فیلد

دکتر فیلد می گوید: من اگر بخواهم دوباره در مورد خودم بگویم. سالیان سال خشم کوبنده ای از جانب مادرم داشتم و این خشم در درون من به یک آتش کوره ای تبدیل شده بود که در و پیکرش بسته است و در درون من محبوس شده بود. همیشه آماده بودم که با او بحث کنم؛ دعوا کنم که چطور یک مادر بچه ی خودش را رها می کند و می رود. آن هم یک دختر بچه ی کوچیک. چطور یک مادر اجازه می دهد فرزندش را یک مرد بزرگ کند. بعد کم کم این نگاه را عوض کردم.

من همان قدری که فرزند مادرم هستم. فرزند پدرم هم هستم. پدرم از من نگهداری کرده است، این قضیه را بعدها خیلی در خودم تغییر دادم. گفتم خب اگر من بخواهم از دل این اتفاق یک چیز خوب برداشت کنم و به خودم بدهم چی هست. خب متوجه شدم  این که من پیش پدرم بزرگ شدم در واقع یک موهبت بود . چون ایشان خیلی خوب از من مراقبت کردند و شاید نبود مادرم باعث شد که من با پدرم اینجوری بزرگ بشوم. و تربیت پدر را بگیرم در واقع براساس همین تکنیک آخر، من بعد از سالیان سال جنگ ونبرد ذهنی با مادرم، آمدم شکر گزاری کردم و تشکر کردم بخاطر نعمتی به نام پدر که از من اینگونه مراقبت و نگهداری کرد. در واقع تنفر در درون من به عشق تبدیل شد . حتی در مورد مادرم هم از او ممنونم و سپاس گزارش هستم. در واقع مادرم من را به دنیا آورد و اگر او نبود خب من نمی توانستم این دنیا را تجربه کنم و از ایشان هم سپاس گزارم من مادرم را به گونه ای بخشیدم و شکر گزار شرایط کودکی ام هستم.

وقتی نگاه را اینطور تغییر می دهید فکر نکنید فقط در همین زمینه مثلا در مورد من در زمینه نگاهم نسبت به پدر و مادر تغییر کوچکی ایجاد شد. نه اینگونه نگرش ها ی جزئی، انعکاس پیدا می کنند در نگرش های عمومی و کلی تر و به تدریج نگاهتان نسبت به زندگی و مفهوم زندگی عوض می شود.

این جاست که تاثیر افزایش عزت نفس درانسان به یک صورت قشنگی مشخص می شود. با بخشش دیگران ما به راحتی می توانیم بسیاری از خشم های درون مان را فروکش کنیم. می توانیم خیلی از تنفرها را ضعیف تر یا از بین ببریم. می توانیم یک آرامش درونی در خودمان بوجود بیاوریم. این پنج روش و تکنیک بود که من برای بهبود وضعیت عزت نفس و در حالت کلی تر حرمت نفس بیان کردم. این پنج روش کاربردی را همیشه در زندگی خود بکار بگیرید. ایمان دارم که با وجود این تکنیک ها زندگیتان را رویایی خواهید کرد.

تا این لحظه از مقاله سعی نمودیم در مورد عزت نفس اطلاعاتی جامع را در اختیارتان گذاشتیم.ابتدا تعریف عزت نفس را به طور دقیق شرح دادیم و دقیقا عنوان داشتیم که عزت نفس چیست و چگونه به افزایش عزت نفس برسیم و یا از کاهش حرمت نفس در خود و عزیزانمان جلوگیری کنیم، سپس به بررسی خطرات عزت نفس پایین پرداختیم و طرحواره نقص و شرم که اصلی ترین فرآیند مخرب عزت نفس پایین است، پرداختیم و در انتها نیز راهکار های برا افزایش عزت نفس ارائه دادیم. اگر تا کنون قانع نشدید که افزایش عزت نفس تا چه اندازه موضوع مهمی در تمامی روابط فردی و اجتماعی ما است، پیشنهاد میکنیم به مطالعه ادامه مقاله بپردازید تا در مورد اهمیت افزایش عزت نفس بیشتر بدانید.

نظریه کوپر اسمیت

آزمون عزت‌ نفس کوپراسمیت نگرش فرد را نسبت به خودش در چند حیطه به‌ویژه در رابطه با گروه همسالان و والدین و محیط مدرسه می‌سنجد،‌ این آزمون مشتمل بر 58 سؤال است که هرکدام از سؤالات دارای 2 گزینه است. جواب‌ها تحت عنوان”بلی و خیر” مشخص‌شده است. کسی که پرسش‌نامه را پرمی‌کند باید توجه داشته باشد که کدام گزینه دقیقاً گویای احوال درونی‌اش است. مقیاس عزت‌ نفس کوپراسمیت یک مقیاس خود- گزارشی، مداد – کاغذی است که 8 ماده آن دروغ‌سنج است و 50 ماده دیگر آن به 4 خرده مقیاس عزت‌ نفس کلی، عزت‌ نفس اجتماعی ، عزت‌ نفس خانوادگی  و عزت‌ نفس تحصیلی تقسیم‌شده است. آزمون عزت نفس کوپر اسمیت که یکی از برترین آزمون های ارزیابی عزت نفس است به زودی در سایت راز موفقیت قرار داده می شود و شما می توانید عزت نفس و حرمت نفس خود را بسنجید.

نظریه مارک لیری

مارک لیری (mark-leary) یک روان‌شناس اجتماعی می‌باشد که بر روی عزت نفس در ساختار روان‌شناسی تکاملی تحقیق می‌کند. وی نظریه‌ای در مورد عزت نفس به ادبیات روان‌شناسی وارد کرده است.

نظریۀ جامعه‌سنجی می‌گوید که عزت نفس یک معیار درونی است که فرد طبق حرمت نفس خود درجۀ پیوند خود با دیگران یا جدا افتادگی خود از دیگران را تعیین می‌کند « مارک لیری »
این نظریه، عزت نفس را به‌عنوان ادراک درونی فرد از پذیرش یا طرد اجتماعی قلمداد می‌کند.شواهد محکمی دال بر دقت و کارایی این نظریه وجود دارد. برای مثال، تحقیقات نشان داده که تأثیر رخدادها بر عزت نفس افراد با تصور آنان از این‌که این موضوعات چگونه باعث خواهند شد دیگران آن‌ها را بپذیرند یا طرد کنند، همخوانی دارد «  لیری، تمبور، تردال و داونز »
علاوه بر این، لیری و همکارانش دریافتند که امتیازات مربوط به احساس آزمودنی‌ها با امتیازات مربوط به عزت نفس آنان موازی بود. در نهایت، شواهد نشان می‌دهند که جدا افتادگی اجتماعی به دلیل ویژگی‌های شخصیتی، باعث کاهش عزت نفس می‌شود. « لیری و همکاران »

تئوری مطرح شده توسط بومسیر

بومیستر و همکاران پاسخی دارند. رفتارهایی وجود دارد که در آن‌ها افزایش اعتماد به نفس باعث بهبود کارایی می‌شود و این فرصت‌ها را نباید نادیده گرفت. آن‌ها توصیه می‌کنند که اعتماد به نفس همچنان تقویت شود، اما با دقت و احتیاط بیشتری این کار انجام گردد. آن‌ها والدین و معلمین را تشویق می‌کنند که کودکان را ستایش نمایند تا اعتماد به نفس آنان افزایش یابد، اما این کار باید فقط به‌عنوان پاداشی برای رفتارهای مطلوب اجتماعی انجام گیرد. این روش تضمین می‌کند که کودکان توجه مثبت دریافت نمایند و فرصتی برای رشد عزت به نفس سالم به دست آورند، اما این خطر را ندارد که کودکان متقاعد شوند به‌شدت از دیگران کارآمدتر هستند و نیازی نیست سخت تلاش کنند. (منبع: بومیستر و همکاران، 2003)

استیو بسکین به یک حرکت مثبت جدید اشاره می‌کند که والدین می‌توانند انجام دهند: اجازه دهند کودکانشان شکست بخورند.

هرچند اخیراً والدین به خوبی از کودکان خود در برابر درد و مشکلات محافظت کرده‌اند و یک حباب حفاظتی از عشق و عزتمندی در اطراف آنان شکل داده‌اند. این کار نه‌تنها برای محافظت از کودکان در برابر دشواری‌ها، بلکه در رابطه با رشد نیز عواقب ناخواسته‌ای دارد. اما شاید تعجب کنید «بسکین» افراط در این کار را به هیچ وجه نمی پسندد و پیشنهاد می‌دهد که والدین یک قدم به عقب بردارند و اجازه دهند کودکان یاد بگیرند چگونه با نا امیدی و درد کنار آیند.

چنین سازشی باعث رشد آنان و کسب مهارت‌های جدید می‌گردد. پس اگر می‌خواهیم کودکان را تشویق کنیم تا علاوه بر این‌که احساس خوبی نسبت به خویش داشته باشند، بهترین عملکرد را نیز داشته باشند، به نظر می‌رسد مواردی که ذکر شد راه‌حل‌های خوبی باشند. «دکتر ایوان جوزف»، مربی اسبق فوتبال، در سخنرانی TED خود از اهمیت ایجاد اعتماد به نفس و تأثیر آن بر موفقیت ورزشی سخن گفت و تماشاچیان را تشویق کرد تا از توصیه‌های او برای ایجاد یک «اعتماد به نفس سالم در کودکان» خویش پیروی کنند.

نظریه آلبرت الیس

آلبرت الیس معتقد است انسان‌ها ذاتا تمایل دارند مورد عشق، محبت، دوست داشته شدن و احترام قرار بگیرند. او بر این باور است که اگر تجربیات زندگی یک فرد به گونه ای رقم بخورد که موفقیت های قابل توجهی کسب کند و مورد احترام و علاقه والدینش قرار بگیرد، بنیاد عزت نفس او به درستی شکل میگیرد. ولی اگر دائماً با شکست مواجه شود و نتواند پیشرفت کند عزت‌نفس و اعتمادبه‌نفسش آسیب می‌بینند. آلبرت آلیس برای اولین بار مفهوم «خویشتن‌پذیری غیرمشروط» را مطرح کرد که طی این نظریه، فرد خودش را همانطور که هست و بدون گذاشتن هیچ شرط و شروطی می پذیرد و دوست دارد.

نظریه ناتانیل برندن

نظریه ناتانیل برند بر دو اصل استوار است. اولی اطمینان از توانایی مقابله با چالش ها دومی صلاحیت رسیدن به خوشبختی. بر اساس نظریه برندن عوامل درونی نظیر ارزشها، باور ها و رفتارهای فرد و عوامل بیرونی نظیر ارتباطات فرد با افراد جامعه نظیر والدین، مدرسه و گروه همسالان هر دو بر شکل گیری عزت نفس فرد تاثیر می گذارد. عزت نفس یک باور بنیادین در ناخودآگاه فرد در مورد خودش است و چیزی است که در ارتباط با خود احساس میکند.

از نظر برندن، هم عوامل بیرونی بر عزت‌نفس تأثیر می‌گذارند، هم عوامل درونی. عوامل درونی شامل ارزش‌ها، باور‌ها و رفتارهای فرد هستند و عوامل بیرونی که همان عوامل محیطی هستند شامل والدین، فرهنگ، جامعه و … می‌شوند. عزت نفس تجربه‌ای است که در عمق وجود اشخاص قرار دارد و نحوه‌ای است که ما در مورد خودمان می‌اندیشیم و احساس می‌کنیم، چیزی نیست که دیگران بخواهند در مورد آن برای ما تصمیم بگیرند.

ویژگی افراد با عزت نفس

ویژگی های افراد با عزت نفس بالا در نگاه برندن:

  1.  توانایی روبه‌رو شدن با تردید: کسی که دارای عزت نفس است می‌تواند با شک و دودلی‌هایش روبه‌رو شود و واقعیت را نادیده نگیرد. عزت‌نفس سرعت واکنش را افزایش می‌دهد ولی تردید و دودلی را کاهش می‌دهد.
  2. خودپذیری: عزت‌نفس مستلزم خودپذيری است. خودپذیر بودن يعنی اينكه شخص رابطه‌ مخرب با خويشتن را كنار بگذارد و احساسات و افكار خود را به همان صورت كه هستند، بپذيرد. برخی اشخاص چنان در مقام نفی و رد كردن خود هستند كه اگر برای از بین بردن اين افكار منفی اقدام جدی نكنند، به عزت نفس مناسب نمی‌رسند. خودپذيری پیش‌شرط رشد و تحول است. بنابراين اگر شخص اشتباه خود را بپذيرد می‌تواند از آن درس بیاموزد و در آينده بهتر عمل كند، در غیر اين صورت نمی‌تواند از اشتباه خود چیزی ياد بگیرد.
  3.  خلاقیت: افراد دارای عزت نفس به خلاقیت و نوآوری توجه می‌کنند و علاقه‌مند هستند. آن‌ها می‌توانند دیدی تازه به موضوعات و مسائل داشته باشند و آن‌ها را به‌گونه‌ای متفاوت به وجود بیاورند.
  4. استقلال: افراد دارای عزت‌نفس در ارائه نظرات و دیدگاه‌هایشان مستقل عمل می‌کنند و نسبت به آن‌ها مسئولیت‌پذیر هستند.
  5. زندگی هدفمند: زندگی هدفمند شامل مواردی از قبیل قبول مسئولیت در قبال تعیین هدف‌ها به نحوی آگاهانه، تدوين اقداماتی برای رسیدن به هدف‌ها، توجه به همخوان و هماهنگ بودن رفتار با هدف، توجه به پیامد اقدامات و نحوه تأثیر آن‌ها در تحقق هدف‌ها هست.
  6. انسجام و يكپارچگی: انسجام زمانی ايجاد می‌شود که ایده‌آل‌ها، باورها، معیارها و رفتارهای شخص با همديگر همخوانی داشته باشد. وقتی رفتارهای فرد با قضاوت‌هايش در تضاد باشد، كمتر به خود احترام می‌گذارد و اگر اين شرايط ادامه يابد كمتر به خود اعتماد می‌كند.

انواع عزت نفس

جنبش عزت نفس با انتشار کتابی در سال 1969 آغاز شد که در آن روان‌شناسی به نام «ناتانیل برندن» اظهار داشت که بیشترین مشکلات روانی یا احساسی افراد را می‌توان در عزت نفس پایین آنان و یا کمبود بنیادی در حرمت نفس آنان ردیابی کرد. برندن با بیان این‌که بهبود عزت نفس فرد نه‌تنها باعث بهبود عملکرد بلکه موجب درمان بیماری‌ها نیز می‌شود، جنبش عزت به نفس را پایه‌گذاری نمود. انواع عزت نفس شامل عزت نفس کاذب، عزت نفس سالم و عزت نفس پایین است؛ بعبارت دیگر ردپای عزت نفس را در سه دسته از افراد با حرمت نفس پایین می توان دنبال کرد:

  • دسته اول شامل افراد خودشیفته است که عزت نفس آنها از نوع عزت نفس کاذب است.
  • دسته دوم شامل افرادی است که در همه حال خود واقعی شان را می بینند و در مواجهه با هر پدیده ای براساس ارزش گذاری ذهنی که از خودشان دارند واکنش نشان می دهند.
  • دسته سوم شامل افرادی است که همیشه خودشان را پایین تر، بدتر و کم ارزش تر از دیگران می بینند، این افراد عزت نفس آسیب دیده ای دارند.

​مهم نیست جزو کدام دسته باشید. اکثر ما انسانها به دلایل اجتماع، آموزشی، فرهنگی و خانوادگی با مشکلات کمبود عزت نفس و یا عزت نفس کاذب روبرو هستیم. این مساله ما را از دست یابی به زندگی دلخواهمان باز داشته است. شما دوست عزیز که در حال خواندن این مطلب هستید، اگر نگران خود و یا اطرافیانتان هستید و از روابط و شرایط شغلی و اجتماعی تان راضی نیستید؛ همین حالا یک بار برای همیشه تصمیم بگیرید و زندگی خود را تغییر دهید.

تیم راز موفقیت کارگاه پرواز استاد محمود جولایی را به شما معرفی میکند.

  • دوره ای با رضایت 100% شرکت کنندگان.
  • دو ماه برای زندگی پرارزش خود وقت بگذارید.
  • مهم نیست در گذشته چه اتفاقات ناگواری را پشت سر گذاشته اید و یا شرایط اخیر شما به چه صورت بوده است؛ امروز روز شماست. از همین امروز میتوانید در پهنه آرام آسمان زندگی ایده آلتان پرواز کنید.
  • دوره پرواز با دو بال عزت نفس و اعتماد به نفس این مهم را برای شما ممکن میسازد

تقویت عزیت نفس و اعتماد به نفس پرواز

«کتاب عزت نفس» آقای ناتانیل برندن با عنوان «6 ستون عزت نفس» بعد از سال ها تحقیق در مورد عزت نفس، چاپ شد و تا به امروز در سرتاسر جهان همچنان یکی از مراجع خوب برای شناخت و بعد افزایش عزت نفس به شمار می رود و به افراد زیادی برای افزایش حرمت نفس کمک کرده است. از آن پس، هزاران مقاله و پژوهش در مورد ارتباط میان موفقیت و عزت نفس انجام گرفت. این ایده نه‌تنها در حوزۀ روان‌شناسی بلکه در ادبیات عامه نیز بسیار محبوب است. قبل از این‌که به بررسی‌ پیچیدگی‌های آن بپردازیم، لازم است که تفاوت‌های میان مفاهیم خودکارآمدی، اعتماد به نفس و عزت نفس را مشخص کنیم.

  •  آیا احساس می کنید که لایق شادی هستید؟ (خود یابی در حرمت نفس و عزت نفس)
  •  خودتان را چطور ارزیابی می کنید؟ (خود باوری در عزت نفس)
  • چقدر خودتان را پذیرفته اید؟ (پذیرش خویشتن در عزت نفس)
  • آیا خودت را دوست داری؟ (خود دوستی در عزت نفس)
  •  آیا قادرید به مردم نه بگویید ؟ (دگر دوستی در عزت نفس)
عزت نفس یعنی تصویر تمام عیاری که شما از خود دارید. ترازوی اندازه گیری عزت نفس به شما می‌گوید، چه میزان خود را خوب و ارزشمند میدانی؟«محمود جولایی-کتاب عزت نفس روی میز شام»

عزت نفس در اسلام

عزت نفس یعنی باور و تصور افراد در رابطه با احساس ارزشمندی نسبت به خود و هرچه مربوط به خود است. منشاء این احساس افکار، احساسات، عواطف و تجربه های ما در طول زندگی است.همه افراد، صرف نظر از همه ویژگی های منحصر به فردی که دارند نیازمند عزت نفس هستند. عزت نفس بر همه جنبه های زندگی انسان تاثیرگذار است و چنانچه افراد عزت نفس سالمی نداشته باشند از رسیدن به قله های موفقیت در همه عرصه های زندگی شان باز می مانند. اگر حرمت نفس نداری، هیچ نداری.

معنای لغوی عزت نفس در اسلام

عزت به معنای ارجمندی و بزرگی است و در برابر عزت، ذلت است که به معنای نبود شرافت و بزرگی در انسان است؛ کسی که عزت نفس ندارد به راحتی پذیرای شکست و مغلوب دیگران می شود.در آموزه های دینی، عزت، هم شامل  ثروت و بهره مندی از امکانات مادی است و هم  شامل بندگی، معنویت گرایی و رهایی از قید و اسارت و شهوت و دنیاگرایی تفسیر می گردد. امام علی ( علیه السلام ) می فرماید:

اِلهِی کفی بِی عِزّاً اَنْ اَکونَ لَک عَبْداً وَکفی بِی فَخْراً اَنْ تَکونَ لِی رَبّاً.

خداوندا! برای من این عزت بس که بنده تو باشم و این افتخار مرا بس که تو خدای من هستی.

عزت نفس در قرآن کریمراه های تقویت عزت نفس از نظر قرآن

همانطور که در قرآن کریم نیز به آن اشاره شده است، انسان ها به صورت فطری به عزت علاقمند و از ذلت متنفر هستند. اما فراموش نکنید که، برای شکوفایی عزت نیازمند عواملی هستید که غفلت از آنها شما را تا مرز ذلت میکشاند. از این رو در ادامه به بررسی راه های تقویت عزت نفس در قرآن میپردازیم.

1- توکل به خداوند

همانطور که در قرآن کریم مستقیما به آن اشاره شده است: «مَنْ کانَ یُرِیدُ الْعِزَّه فَلِلَّهِ الْعِزَّه جمیعاً هر کسی که خواهان عزت است، عزت یکسره از آن خداست». هرکس که خواهان عزت و بزرگی است باید آن را از پروردگار طلب کند و انسان تنها در شرایطی که به عبادت و سجود خداوند بپردازد و در مقابل او تسلیم باشد به عزت و بزرگی میرسد.

2- تمسک به قرآن

تمسک به قرآن کریم، کلام الله از عوامل اصلی عزت و سربلندی بشریت به حساب می آید. همانطور  که در قرآن نیز به صراحت گفته شده است که، «تَنْزِیلُ الْکِتابِ مِنَ اللَّهِ الْعَزِیزِ الْحَکِیمِ؛ این کتابی است که از سوی خداوند عزیز و حکیم نازل شده است.» چون خداوند منشا عزت است و این کتاب کلام اوست، تمسک به آن منجر به عزت فرد میشود.

3- توسل

«فَاسْتَمْسِکْ بِالَّذِی أُوحِیَ إِلَیْکَ إِنَّکَ عَلی صِراطٍ مُسْتَقِیمٍ وَ إِنَّهُ لَذِکْرٌ لَکَ وَ لِقَوْمِکَ وَ سَوْفَ تُسْئَلُونَ»؛ آنچه را بر تو وحی شده محکم بگیر که تو بر صراط مستقیمی، و این مایه یادآوری (و عظمت) تو و قوم تو است و به زودی سۆال خواهید شد.5

4- تعامل با مۆمنان

قرآن کریم می‌فرماید: «… وَ لِلَّهِ الْعِزَّه وَ لِرَسُولِهِ وَ لِلْمُۆْمِنِینَ وَ لکِنَّ الْمُنافِقِینَ لا یَعْلَمُونَ»؛10 … و عزت مخصوص خدا و رسول او و مۆمنان است، ولی منافقان نمی‌دانند از این رو ارتباط با مۆمنان که افتخار بندگی خدا را دارند و عزت خویش را از سرچشمه اصلی یعنی خداوند عزیز گرفته‌اند، می‌تواند عامل عزت و مانع ذلت‌پذیری باشد.

اثرات آموزش در افزایش عزت نفس

شاید هنگامی که سعی می‌کنیم عزت نفس کودک خود را بسازیم، بیش از حد به آن‌ها خوبی می‌دهیم. عزت نفس و اعتماد به نفس در 25 سال گذشته در فرهنگ غرب مورد ستایش قرار گرفته است. باور بر این است که داشتن یک خودپندارۀ مثبت، کلید دستیابی به یک زندگی شاد و موفقیت‌آمیز است. بنابراین عصر آموزش عزت نفس متولد شد. کودکان این نسل در مدرسه یاد می‌گیرند که خود را استثنایی بپندارند و فقط بر روی خصوصیات مثبت خویش تمرکز کنند و به خاطر دستاوردهای بسیار کوچک مورد ستایش قرار گیرند. تحقیقات جدید نشان داده است که این آموزش‌ها و اعتقادات، به جای این‌که افراد را از افسردگی در امان نگه دارد، ممکن است باعث کاهش انگیزش و رفتارهای هدف-محور شود (دووِک، 2007).

اگر تقویت اعتماد به نفس باعث می‌شود نارسیسم و بلندپروازی بیشتر از موفقیت تقویت گردد، پس چرا باید این کار را انجام دهیم؟

آیا باید ایدۀ ارتقای اعتماد به نفس را نادیده بگیریم؟

عزت نفس بخشی از اعتماد به نفس نیست، عزت نفس ریشه و اعتماد به نفس میوه درخت شخصیت انسان است. محمود جولایی

به یاد داشته باشید: شما منحصر به فرد هستید! بله شما!

یک راه خوب برای شروع بهبود عزت نفس تان این است که بپذیرید شما منحصر بفرد هستید چون هیچ کس دیگری کاملا شبیه شما نیست. نه فقط اثر انگشت یا DNA ما منحصر بفرد است، بلکه ذهن و شیوه­ای فکرو عمل مانیز کاملا منحصر به ماست. این به این معنی است که در بیش از 7 میلیارد نفر در دنیا تنها یک نسخه از شما وجود دارد. بنابراین اگر طبیعت خود را به زحمت انداخته تا شما را منحصر به فرد بیافریند، باید این احساس را داشته باشید که مهم هستید و به اندازه هر کس دیگری در این سیاره حق دارید. شما حقوق دیگری نیز دارید. یکی از آنها حق اشتباه کردن است فراموش نکنید که انسان ممکن الخطاست و بسیاری از قبل از آنکه یاد بگیریم کاری را درست انجام دهیم آن را اشتباه انجام می­ دهیم. به علاوه، ما این حق را داریم که به خودمان احترام بگذاریم و مورد احترام واقع شویم. و شاید مهمتر از همه برای خودمان بله یا نه بگوییم. در این جا قصد داریم در مورد عزت نفس صحبت کنیم و با انجام پنج روش متفاوت و عملی در مورد راه کارهایی که برای افزایش سطح آن یعنی بالا بردن عزت نفس را توضیح دهیم.

 اما شاید همین ابتدا بپرسید که چرا اینقدر تاکید و اینقدر راجع به آن صحبت می شود؟ مگر عزت نفس چه اهمیتی دارد؟

عزت نفس اهمیت زیادی دارد زیرا به ما می گوید ما خود را چطور می بینیم و چطور قضاوت می کنیم. گذشته خودمان را چطور می بینیم. خودمان، ماهیت خودمان را چطور می بینیم. در مورد اشتباه کاری خودمان، فامیل، افراد فامیل، خانواده، اسم خودمان، زیبایی خودمان چه نظری داریم.

ترکیب نگرش ما نسبت به این موضوعات مختلف از جمله موارد بالا در درون ما ضریب شناختی را بوجود می آورد که ما به آن عزت نفس می گوییم.

در واقع با عزت نفس پایین، فرد یک آدم بسته، خسته و تنیده ای هست که انگار در درون یک جعبه قرار گرفته است. عزت نفس پایین می تواند عامل بروز قطعی افسردگی باشد حتی از آن هم فراتر برود . بسیاری از روانشناسان بر این باورند که عامل اصلی و ویروس بوجود آورنده بسیاری از بیماری های روان تنی و روان پریشی عزت نفس است.

عزت نفس آسیب دیده مثالی که من می توانم در مورد تشریح حرمت نفس بزنم این است که فرض کنید شما زیباترین، بزرگترین و گران قیمت ترین الماس دنیا را دارید. اگر شما عزت نفس پایین داشته باشید وقتی از شما بپرسند شما چه چیز گران قیمتی نزد خود دارید؟ یا اصلا درباره آن الماس حرفی نمی زنید و یا به عنوان دارایی شماره یک از آن یاد نمی کنید. دوم اینکه هرگز دنبال این نیستید که آن الماس درون خودتان را بروز بدهید یا به دیگران نشان بدهید یا از آن استفاده ای بکنید.

عزت نفس شاید یکی ازمهمترین موضوعات روی میز روانشناسان عصر جدید باشد.

شاید روانشناسان امروزی متوجه شده اند که آن مشکل عمومی که سالها در بیماران خودشان به دنبالش هستند عزت نفس پایین است و اگر بتوانند این مشکل بزرگ بشر امروز را حل کنند، به طبع بسیاری از بیماریهای پیچیده ی بعدی که در گرو آن بوده ، کاهش یا از بین خواهند رفت. عزت نفس یا همان حرمت نفس تمام جوانب زندگی من و شما را تحت الشعاع قرار می دهد:” سلامتی، ارتباطات، برخوردی که با خودمان و پدیده های پیرامون خودمان داریم”.  حتی دلیل اینکه برخی از افراد به مواد مخدر گرایش پیدا می کنند این است که تصور شخصی که در ذهن خودشان از خودشان دارند بسیار ضعیف، ناکافی و ناتوان هست! با این توضیحات می رسیم سر وقت بحث اصلی خودمان یعنی کارهایی که برای بهبود وضعیت آن می خواهیم ارائه دهیم.

توجه کنید که همه ما در هر سن، شرایط و وضعیتی می توانیم از این راه ها و تکنیک ها برای بهبود وضعیت عزت نفسمان استفاده بکنیم.

به رفتارتان واقع بینانه نگاه کنید تا حرمت نفس خود را تضعیف نکنید

متاسفانه بسیاری از افراد با عزت نفس ضعیف وقتی اشتباهی می­ کنند یا قضاوت نادرستی می کنند خیلی خودشان را سرزنش می­ کنند. احساس می ­کنند که خوب نیستند چون در امتحان قبول نشده­ اند، شغلشان را از دست داده ­اند یا سرزنش و تخریب شده ­اند. اما این اتفاقات احساسی که در مورد آن­ها داریم و اینکه چطور با آنها کنار می­ آییم فقط بخش کوچکی از ما است و خیلی مهم است که این را یادمان باشد. افراد با عزت نفس سالم خودشان را با شکست های مقطعی تعریف نمی ­کنند. آنها خودشان را در تصویر بزرگتری می بینند. اگر عمیقا از برخی جنبه­ های خودتان رنج می­ برید، تلاش کنید که به خودتان بگویید این فقط قسمت کوچکی از چندین لایه و جزء از شماست که شما را واقعی می­ سازد و زمانی که اشتباهی انجام می دهید یا کاری می­ کنید که چندان باعث افتخار نیست سعی کنید که تمام موجودیت خود را محکوم نکنید.

چگونه افکار مخرب و منفی را برای افزایش عزت نفس متوقف کنم؟

بسیاری افراد با عزت نفس ضعیف فکر می­ کنند که چندان مهم نیستند و نظرات آنها تاثیر و ارزشی ندارد. آیا شما هم این طور فکر می­ کنید؟ اگر این طور است تلاش کنید که این افکار مخرب را متوقف کنید چون اگر آنها را باور کنید دیگران هم تشویق می شوند که تا آنها را باور کنند. به جای آن، خودتان را انسانی ببینید که حقوق، نظرات و عقایدی دارد که به اندازه دیگران ارزشمند هستند. این به شما کمک می­ کند که عزت نفستان را افزایش دهید.

دو تکنیک عملی قدرتمند دیگر برای افزایش عزت نفس

بکارگیری این دو تکنیک به همراه 5 راهکاری که ارائه کردم، عزت نفس شما را در حد بسیار زیادی افزایش می دهد:

1- نکات مثبت را برجسته کنید

اغلب ما احساس نارضایتی می ­کنیم چون بارها و بارها به اشتباهاتی فکر می­ کنیم که انجام داده ­ایم. اما می­ توانیم عزت نفسمان را بهبود ببخشیم اگر نگاهی دوباره به موضوعاتی کنیم که باور داریم اشتباه یا بد انجام داده ­ایم. برای مثال، یکی از شاگردان من سخنرانی کاری داشت. عادت داشت که خیلی انتقادی به ارائه سخنرانی­ هایش فکر کند و برای کوچکترین اشتباه شب خوابش نمی­ برد. اما الان یک گزارش از هر کدام از سخنرانی ­هایش می نویسد و فقط در مورد نکات خوب و مثبت آن سخنرانی می نویسد.  نیازی ندارد که در مورد موارد منفی بنویسد آنها به ذهنش چسبیده ­ا­ند و خیلی تلاش می کند که آنها را تکرار نکند- اما نکات خوب و مثبت را فراموش می­ کند مگر آنکه آنها را بنویسد.

گزارش نویسی

بنابراین وقتی روز بدی داشته ­اید یا چیزی در رابطه یا محل کارتان خوب پیش نمی­ رود برای خودتان گزارشی بنویسید که در این اتفاق چه چیزی خوب پیش رفته است. نتیجه این کار شما را شگفت زده می­ کند و تصویر شما از خودتان را بهبود می ­بخشد. 50 چیز که در مورد خودتان دوست دارید را فهرست وار بنویسید.  اگر کمبود عزت نفس جدی داشته باشید، احتمالا برایتان سخت خواهد بود در مورد خودتان مثبت فکر کنید. بنابراین این تمرین را انجام دهید: 50 مورد را که در خودتان دوست دارید و خودتان را بخاطر آن تحسین می کنید بنویسید. این کار ممکن است هفته ها طول بکشد اما استقامت داشته باشید. می توانید در مورد ویژگی های شخصیتی تان بنویسید. می تواند چیزهایی در مورد ظاهرتان باشد. چقدر دیگران شما را فردی خجالتی فرض میکنند؟ چقدر استرس دارید یا آدم مظربی هستید؟

خودتان را باور کنید

چقدر خودتان را باور دارید و فرد موفق میپندارید؟ حتی می تواند در مورد کارهایی باشد که انجام می ­دهید. برای مثال، ممکن است با وجود اینکه پول کمی دارید کتاب بخرید و بخوانید یا ممکن است زمانی که خودتان موقع خرید از سوپر مارکت عجله دارید جایتان را به فرد سالمندی بدهید.

وقتی به عدد 50 رسید آنها را دوباره روی فلش کارتهایی بنویسید که بتوانید همیشه همراه خود داشته باشید. احتمالا ممکن است روی هر کارت 5 نکته بنویسید بنابراین ده کارت همراه خود خواهید داشت.

سپس دو بار در روز کارتها زیرورو کنید با این کار می­ توانید آنها را به ترتیب جدیدی مرور کنید.اگر این کار را هر روز انجام دهید کم کم شروع به پذیرش خودتان به عنوان انسانی خوب و ارزشمند می­ کنید.

اگر کار سختی پیش رو دارید مثلا قرار ملاقات یا مصاحبه ای شغلی، در زمان اضافی قبل از آن این کارت­ها را بخوانید این کار به شما کمک می­ کند تا آرام تر و خوشبین تر باشید.

2- هرگز از خودتان انتقاد نکنید

یکی از زمینه های که افراد با اعتماد بنفس پایین بسیار در آن مشکل دارند انتقاد کردن و پذیرش انتقاد است. که هر دو می تواند به شدت سخت باشد.

رد پای عزت نفس در فقر

اگر به شما بگویند علت فقیر بودن بیش از 90 درصد مردم جهان عزت نفس پایین آنها است، در پاسخ چه میگویید؟ حقیقتا عزت نفس بیشترین تاثیر را در واگویه های روزانه ی افراد دارد اما این واگویه ها چطور موجب فقیر یا ثروتمند شدن یک شخص میشوند؟ لطفا ویدئوی زیر را تا انتها مشاهده کنید.

 

چطور با انتقادها برخورد کنیم ؟(راهکاری برای افزایش حرمت نفس)

اغلب وقتی که مورد انتقاد قرار می­ گیریم. آنقدر ناراحت می ­شویم شروع به تبرئه کردن خود می­ کنیم و بدون اینکه واقعا گوش کنیم که چه گفته می ­شود آن را رد می­ کنیم. این کار کمکی به ما نمی­ کند! در این قسمت نکاتی در ارتباط با برخورد با انتقادها وجود دارد.

  • بدون اینکه انتقادها را قطع کنید به آنها گوش دهید.
  • سپس اگر نکاتی در این انتقادها وجود دارد که با ارزش هستند با ابراز موافقت با آنها شروع کنید.
  • اگر بخش­هایی از آن واضح نیستند بخواهید تا برایتان توضیح بدهند.
  • اگر متوجه شده ­اید که اشتباه کرده ­اید بپذیرید و عذرخواهی کنید.
  • اگر انتقادها نادرست و غیر منصفانه است، لبخند بزنید و بگویید ” ببخشید ولی با شما موافق نیستم”.

چطور انتقاد کنیم ؟! (انتقاد کشنده عزت نفس )

افراد با عزت نفس ضعیف انتقاد کردن برایشان به اندازه پذیرش انتقاد سخت است. در حقیقت بسیاری از افرادی که از حرمت نفس پایین رنج میبرند، از پیشرفت خودشان جلوگیری می­ کنند چون نمی­ توانند با این موضوع که قدرت و اختیاری داشته باشند و بتوانند از دیگران انتقاد کنند روبرو شوند.

چطور می توانید یاد بگیرید در زمانی که لازم است انتقاد کنید؟(ویژگی افراد با حرمت نفس بالا)

آرامش خود را حفظ کنید،

در زمان مناسب انتقاد کنید.

آنقدر منتظر نمانید تا از آن فرد متنفر و به شدت عصبانی شوید. اگر اینطور شود معمولا نمی توانید درست انتقاد کنید.

از تکنیکی به عنوان ساندویچ انتقاد استفاده کنید که به این معنا است ابتدا چیزهای خوب بگویید و از طرف مقابلتان تعریف کنید و سپس انتقاد خود را مطرح کنید و در انتها دوباره نکته مثبتی بگویید.

از کلمه “من” به جای “تو” استفاده کنید.

شاید دقت کرده باشید افرادی که در انتقاد کردن از دیگران منصف هستند تمایل دارند که بیشتر از کلمه من به جای تو استفاده کنند. چون کلمه من نشان می دهد که کنترل دست خودتان است و بنابراین در مورد آنچه که می­ گویید فکر می­ کنید. ممکن است بگویید ” فکر نمی کردم امروز خوب برخورد کنید.” یا ” نگرانم که موضوع را کاملا برایتان روشن نکرده باشم چون فکر نمی­ کنم شما در این موضوع با من همراه باشید” یا ” فکر می ­کنم این کار با استانداردی که همیشه در کار شما است فرق دارد”.

قبل از آنکه دیر شود اقدام کنید.

اغلب ما در ابتدا  یعنی زمانی که باید با مشکل مواجه شویم چیزی نمی­ گوییم، در عوض صبر می کنیم تا زمانی که منفجر شویم. سپس از کلماتی مانند تو، شما ، تقصیر توست به فراوانی استفاده می­ کنیم. مثلا می گوییم ” تو بی لیاقتی” ، ” تو احمقی”، “کارت چنگی به دل نمی زند” یا حتی: “تو منو مریض کردی” این حرف ها وقتی خیلی عصبانی هستیم زده می ­شود. همچنین نشان می­ دهد که کنترلمان را از دست داده ­ایم و بعد از انجام این کارها عموما احساس بدی نسبت به خودمان داریم و عزت نفسمان کاهش می­ یابد.

اصلی ترین مولفه ی عزت نفس

اگر از شما بپرسم اصلی ترین مولفه ی عزت نفس چیست در پاسخ چه میگویید؟ شاید جواب دهید دوست داشتن خود. شاید هم بگویید اعتماد به نفس بالا. اما راستش رابخواهید اصلی ترین مولفه ی عزت نفس پذیرش خود است. اگر پذیرش صورت بگیرد، آن وقت است که خود دوستی هم شکل میگیرد. اما این پذیرش خود چطور شکل میگیرد و چطور تقویت میشود؟ لطفا ویدئوی زیر را تا انتها مطالعه کنید.

سخن آخر

هیچ دو نفری را نمی‌توان و نباید با هم مقایسه کرد، از مقایسه خود با دیگران دست بردارید، تنها شخصی که باید خودتان را با آن مقایسه کنید خود شما هستید.

کمال گرا نباشید

دست از کمال‌گرایی کشیده و اشتباهات خود را بپذیرید، هیچکس کامل نیست و تلاش برای رسیدن به حداکثر کمال فقط باعث نا‌‌ امیدی می‌شود در حالیکه پذیرفتن اشتباهات به رشد شما کمک چشمگیری خواهد کرد.

با خودتان مهربان باشید و همانطور که هستید خود را بپذیرید

خودتان را دوست داشته باشید و همانگونه که هستید، بپذیرید. مهربان نبودن با خود از نتایج عزت نفس پایین است، به خودتان عشق بورزید و خود را ارزشمند بدانید، با مهربانی با خود صحبت کنید و از یادآوری نقاط مثبتتان به خود غافل نشوید، برای خود هدیه خریده و از تفریح کردن لذت ببرید. این است احساس فردی با حرمت نفس سالم نسبت به خودش.

خودداری از تحقیر کردن خودتان حتی در قالب جملات با محتوای شوخی و مسخره.

عاشق خودتان باشید

اگر تصور بدی از خودتان داشته باشید، افکارتان منفی می‌شود و تأثیر بدی بر احساس و رفتارتان می‌گذارد. زمانی که احساس بدی دارید فقط چیزهای ناخوشایند را به خاطر می‌آورید و بدبین می‌شوید پس افکار منفی در مورد خودتان که در ذهنتان جاری است را دور بریزید و انتقاد کردن از خود را متوقف کنید و از خود قدردانی کنید. تمام بخش‌های وجودتان را همان‌گونه که هست دوست بدارید و نقایص خود را بپذیرید، هیچکس کامل نیست.

از منفی باف ها فاصله بگیرید

افرادی که عزت نفس پایین دارند مدام احساس می‌کنند باعث ناراحتی و آزار دیگران شده‌اند بنابراین برای بالا بردن عزت نفس، حس گناهکار بودن را از خود دور کنید.

هر چقدر تمایل داشته باشید باور کنید انسانی ارزشمند هستید باعث تقویت یکی از مولفه‌های اساسی عزت نفس شده‌اید.

عزت نفس و شبکه های اجتماعیبرای افزایش عزت نفس شبکه های اجتماعی را الگو قرار ندهید

استفاده از شبکه‌های اجتماعی را تا حد ممکن کم کنید و زمان بیشتری را برای تجربه کردن دنیای واقعی پیرامون‌تان صرف کنید. این عمل قطعا دو حسن بزرگ دارد اول اینکه تجربیاتتان واقعی تر و ملموس‌تر هستند و تمام افراد با حرمت نفس سالم از این مهم غافل نمیشوند.

دوم اینکه الگوی رفتاری غلطی را برای خود انتخاب نکرده اید. این را بدانید افراد زیادی در دنیای مجازی وجود دارند که شاید زندگیشان به آن زیبایی که در دنیای مجازی میبینید نباشد اما باعث میشوند حس خوبی نسبت به خود نداشته باشید و خود را دست کم بگیرید.

اگر میخواهید عزت نفس خود را بهبود ببخشید تمرین کنید

تمرین مراقبه ذهن آگاهی را بطور منظم در برنامه زندگی خود قرار دهید. این تمرین به شما کمک میکند تا ذهنی آرام و بدون استرس داشته باشید. ذهن آرام معجزه میکند!

اگر آرامش داشته باشید با قدرت بیشتری در راستای افزایش عزت نفس خود قدم برمی‌دارید و بی شک با سرعت بیشتر نتیجه میگیرید.

صبور باشید افزایش عزت نفس فرآیندی مستمر است

بالا بردن عزت نفس فرآیندی مستمر و پیوسته است و هیچ گاه به پایان نخواهد رسید، بنابرین همواره به رشد و حرکت خود ادامه دهید، صبوری پیشه کنید و هیچ گاه از تلاش برای تقویت حرمت نفس خودتان غافل نشوید و در این راه پشتکار داشته باشید.

گاهی که از این مسیر خارج می‌شوید، دوباره از اول شروع کنید و با قدرت بیشتری به حرکت ادامه دهید، خود را شایسته زندگی شاد بدانید و در نظر داشته باشید که هر چقدر بیشتر برای خودتان ارزش قائل شوید دیگران نیز برای شما ارزش بیشتری قائل خواهند شد.

نکته پایانی

عزت نفس ضعیف شده حقیقتا می تواند زندگی، کار و ارتباطات ما را بسیار مشکل تر از آنچه واقعا هست کند. بنابراین، اگر عزت نفس پایین دارید، امیدوارم که این مقاله به شما کمک کند تا آن را بهبود ببخشید و بتوانید به خجولی و کم رویی خود غلبه کنید.

چرا که دقیقا از زمانی که دید مثبت تری نسبت به خودتان داشته باشید، می ­فهمید که همه چیز در زندگی به مراتب راحت­ تر از حال حاضرتان پیش می­ رود و در پایان می خواستم بگویم مهم نیست کجا هستیم، در چه شرایط روانی هستیم.

برای تغییر شرایط و افزایش حرمت نفس همیشه راهی است

بلکه مهم این است که اگر بخواهیم از وضعیت کنونی که طبعا دوستش نداریم به وضعیتی برویم که رضایتمندی شما را جلب بکند همیشه راهی وجود دارد فقط باید بخواهیم و تصمیم بگیریم و از تکنیک ها و روش هایی که دیگران آزمایش کرده اند و جواب گرفته اند استفاده کنیم.

عزت نفس چیست pdf را می توانید دانلود کنید و آن را در آرشیو مطالب سودمند خود ذخیره کنید و در فواصل زمانی مختلف مرور کنید.

 اگر به دنبال مقاله عزت نفس + doc هستید یعنی قالب word این مقاله را می خواهید تلاشتان بی نتیجه است و می توانید pdf این مقاله را دانلود کنید.

سوالات متداول در مورد عزت نفس

1- عزت نفس چیست ؟
در نگاه کلی عزت نفس احساسی است که در اعماق وجودتان نسبت به خودتان حس میکنید. اینکه چقدر خودتان را دوست دارید و اینکه تا چه میزان خود را انسان ارزشمندی میدانید. که در این مقاله به صورت کامل بررسی شد.

2- چرا عزت نفس مهم است ؟
داشتن این ویژگی ، یه جورایی موفقیت افراد را تضمین میکند. افراد با عزت نفس بالا انگیزه و امید بیشتری داشته و بیشتر برای موفقیت تلاش میکنند.

3- نشانه های عزت نفس سالم چیست ؟
فردی که عزت نفس سالم دارد ، علاوه بر اینکه از نقص ها و کاستی های خود آگاه است به طور کلی نسبت به خودش احساس مثبتی دارد که برای آگاهی جزئیات بیشتر می توانید مقاله را مطالعه کنید .

4-بهترین دوره عزت نفس کدام است؟

به گفته بیش از 6000 کاربر فعال اپلیکیشن راز موفقیت دوره تقویت و بهبود عزت نفس محمود جولایی تحت عنوان دوره پرواز محبوب ترین دوره برای ارتقا شخصی و افزایش عزت نفس در افراد است.

فایل PDF عزت نفس چیست؟
دانلود pdf عزت نفس چیست؟

منابع تحقیقاتی این مقاله (عزت نفس چیست | آزمون آنلاین و راههای تقویت آن)

1- کتاب عزت نفس روی میز شام اثر محمود جولایی
2-هریس کلمز، امینه کلارک، رینولدبین. روش های تقویت عزت نفس …
3- کتاب شش ستون عزت نفس اثر ناتانیل براندن
4- اینستاگرام محمود جولایی
5- کتاب روانشناسی عزت نفس ناتانیل براندن
6- کتاب عزت نفس (تحقیقات، نظریه‌ها و کاربرد) اثر کریستوفر مراک
7- کتاب عزت نفس و معمای کمبود حرمت نفس اثر باومایستر
8- کتاب روانشناسی عزت‌نفس، ترجمه‌ای از کتاب The Six Pillars of Self – Esteem (شش ستون عزت نفس) اثر ناتانیل براندن
عزت نفس، عزت نفس در اسلام، تفاوت عزت نفس و اعتماد به نفس، عزت نفس را با مثال توضیح دهید، مثال برای عزت نفس، عزت نفس درونی، تعریف مفهومی عزت نفس، افزایش عزت نفس، چگونه عزت نفس داشته باشیم، تقویت عزت نفس، عزت نفس چیست، راه های افزایش عزت نفس، عزت نفس چیست و راههای تقویت آن، چگونه عزت نفس پیدا کنیم، مهارت افزایش عزت نفس، بالا بردن عزت نفس، عزت نفس یعنی چی هفتم، عزت نفس چیست pdf، عزت نفس یعنی چه با مثال، عزت نفس یعنی چه گاما، عزت نفس را با مثال توضیح دهید، تعریف مفهومی عزت نفس

اگر از خواندن مقاله عزت نفس لذت بردید لطفا آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید، همچنین میتوانید تجربیات و سوالات خود را با ما به اشتراک بگذارید.

لینک های کوتاه: bit.ly | cutt.ly | u.to | v.ht | rb.gy | gg.gg

5 1 رای
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
4 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

جواب عالی بود آنقدر سوال دارم بیشمار

درود بر شما بعد از خوندن مقاله عزت نفس چیست بهتون پیشنهاد میکنم مینی دورۀ رایگان پرواز رو که برای افزایش و تقویت عزت نفس و اعتماد به نفس هست رو هم مشاهده بفرمایید (از این لینک میتونید بهش دسترسی داشته باشید): https://razemovafaghiat.com/min-parvaz/

چگونه موفق شوم

سلام و درود میتونید از مینی دورۀ رایگان پرواز که برای تقویت و افزایش عزت نفس و اعتماد به نفس هست کمک بگیرید: https://razemovafaghiat.com/min-parvaz/
و همچنین میتونید کتاب عزت نفس روی میز شام رو مطالعه بفرمایید: https://razemovafaghiat.com/product/%da%a9%d8%aa%d8%a7%d8%a8-%d8%b9%d8%b2%d8%aa-%d9%86%d9%81%d8%b3-%d8%b9%d8%b2%d8%aa-%d9%86%d9%81%d8%b3-%d8%b1%d9%88%db%8c-%d9%85%db%8c%d8%b2-%d8%b4%d8%a7%d9%85-%d8%b1%d8%a7%d9%87%da%a9%d8%a7%d8%b1/

0
    0
    سبد خرید شما
    سبد خرید شما خالی استبرو به فروشگاه