مهارت های مدیریت زمان که زندگی شما را جادویی می کند- راز موفقیت

مهارت های مدیریت زمان به چه دردی می خورد؟ اگر شما هم فکر می کنید: اگر فقط کمی بیشتر وقت داشتید، آدم موفق تری بودید! باید بدانید که نیاز به کسب مهارت های مدیریت زمان و برنامه ریزی دارید.

موضوع مدیریت زمان در دوران پیچیده دیجیتالی امروز، مهمترین راز موفقیت افراد موفق جهان به شما می رود.

اکثر افراد ناموفق جهان، خوب می دانند در برنامه ریزی ضعف هایی دارند، اما متاسفانه به جای کسب مهارت مدیریت زمان و استفاده بهینه تر از زمان 24 ساعت روزانه، تصور می کنند که باید بیشتر و تند تر کار کنند.

8

زمان لازم برای مطالعه مقاله ارزشمند تکنیک‌ های مدیریت زمان 7 دقیقه است.


تعریف عملی مدیریت زمان

«مدیریت زمان»  به فرایندی میگویند که هدف از آن نظم و ترتیب بخشیدن به زمان می‌باشد؛ به این معیار مهارت مدیریت زمان می‌گویند؛ تعریف عملی مدیریت زمان یعنی تقسیم زمانی که در اختیار داریم بین فعالیت ها و کارهای روزانه ای که قصد انجام آن را داریم به گونه ای که زمان کافی برای انجام تمام فعالیت هایمان را داشته باشیم.

از فواید مهارت مدیریت زمان همان بس که اگر  مدیریت زمان را به درستی اجرا کنید می‌توانید به جای اینکه سخت مشغول کار باشید و همواره هم کارهایی داشته باشید که آن ها را انجام نداده اید با اخذ تصمیماتی هوشمندانه علاوه بر اینکه تمام برنامه خود را اجرا کرده اید اوغات فراغت بیشتری هم داشته باشید.

اهمیت مهارت مدیریت زمان ، هنگامی هویدا می‌شود که وقت کمی در اختیار دارید و حجم بسیار زیادی کار برای انجام دادن دارید، چرا که اگر نتوانید زمان‌تان را مدیریت کنید با حجم زیادی از تنش و استرس روبرو می‌شوید و حتی ممکن است ازطرف کارفرمای خود مواخذه شوید، اگر می‌خواهید در زندگی‌تان به مدیریت درست زمان مجهز شوی، باید یک تغییر مهم در زندگی خود ایجاد کنید و آنچیزی نیست جز نتیجه گرا بودن.

پس یادتان نرود که اگر شما همیشه مشغول باشید این اصلا چنین نتیجه ای را ندارد که شما فرد موثری هستید. شما زمانی انسانی موثر هستید که فعالیت های شما نتیجه ای را به همراه داشته باشد.

مدیریت زمان چیست؟8 نکته اساس مدیریت زمان که باید تا دیر نشده بدانید

  • زمان همیشه به سرعت باد میگذرد پس تا زمان دارید کارهایتان را انجام دهید.
  • هیچ وقت هم‌زمان چند کار را با هم انجام ندهید. این کار تنها یک فاجعه است که تمرکز شما را از بین میبرد.
  • اینکه ساعات طولانی تری را کار کنید لزوما به  این معنی نیست که نتیجه ی بهتری میگیرید.
  • هیچ دو کاری اهمیت یکسان ندارند پس برای کارهای که انجام میدهید ارزش یکسان نگذارید.
  • اگر بیش از نیم ساعت‌ زمان می‌برد که کاری را آغاز کنید، کار دیگری را انجام دهید
  • روی گذشته تمرکز نکنید چراکه تمرکز روی گذشته مانع پیشرفت است
  • داشتن اهداف بزرگ‌تر در ذهن‌تان کمک می‌کند روزتان را به پایان برسانید
  • «فشار آوردن به خود» با «فرسودگی شغلی»، یکی نیست

مهارت مدیریت زمان و اهمیت آن

فراموش نکنید که هیچگاه به موفقیت بزرگی نمیرسید، مگر آنکه مهارت مدیریت زمان و برنامه ریزی را  آموخته باشید و تکنیک‌ های مدیریت زمان را بکار بگیرید. محمود جولایی-کتاب رازها و نیازهای موفقیت ایرانی

آیا تا به حال با افرادی روبرو شده اید که برای تمام کارهایشان برنامه زمانی مشخصی دارند یا به اصطلاح مهارت مدیریت زمان بالایی دارند، در حالی که افرادی همیشه سراسیمه از کاری به کار دیگر می‌روند و هرگز هیچ‌کدام را تمام نمی‌کنند؟ میدانید تفاوت دسته اول و دوم در چیست؟دسته اول افرادی هستند که بر اساس برنامه کاری از پیش تعیین شده پیش می روند؛ درحالی که دسته دوم همان لحظه تصمیم می گیرند و همیشه چندین کار درحال انجام دارند،‌ این امر ارتباط مستقیم با آموزش مدیریت زمان دارد.

شاید برای شما هم تعجب آور باشد که افرادی که در دسته اول قرار دارند عموما افراد موفق تری هستند، معمولا کلی زمان آزاد دارند و سرشان خلوت‌تر است. پس قطعا این دسته از افراد از وقتشان به صورت موثرتری استفاده می‌کنند و قطعا مهارت‌های مدیریت زمان بهتری دارند. بگذارید با شما یک راز ارزشمند را درمیان بگذارم: محققین حوزه موفقیت مدیریت زمان و برنامه ریزی،را اصلی ترین راز موفقیت افراد سوپر موفق جهان می دانند.

تئوری مدیریت زمان بسیار ساده و آسان بنظر می آید، اما در عمل شدیدا دشوار است. لازم است اولویت‌بندی کنید و زندگی خود را نظم ببخشید. اما هنگامی که چنین کنید، در عین تعجب خواهید دید که تمام‌ کارهای روزمره، هفتگی و ماهانۀ شما نظم و ترتیب می‌گیرد و به تمام کارهایتان می‌رسید.

دورۀ مدیریت زمان و افزایش بهره‌وری با متد GTD
شرکت در دورۀ کاپیتان زمان

رازهایی برای مدیریت زمان موثر و بهینه

درک صحیح تفاوت میان کار ضروری و کار فوری و کار مهم می تواند مدیرت زمان و استفاده بهینه از زمان را در زندگی شما 100% متحول کند؛ این معیار را می‌توان یکی از مهم‌ترین تکنیک های مدیریت زمان دانست،‌ از این رو اگر با مشکل زمان مواجه می‌باشید حتما از این تکنیک استفاده کنید.

کارهای «ضروری»: به آن دسته از کار های فورس گفته میشود که شما باید فورا به آنها رسیدگی و توجه کنید، برای کسب مهارت مدیریت زمان می‌بایست کارهای ضروری خود را به بهترین شکل ممکن رزرو کنید.
کارهای «مهم»: به آن دسته از فعالیت های گفته میشود که انجام آنها ضرورت دارند و اگر در انجام آنها کوتاهی کنید عواقبی جدی برای شما و دیگران خواهد داشت. انجام دادنشان در رسیدن به اهدافی(چه اهداف شخصی و چه حرفه‌ای) که در سر داریم بسیار موثر است.
کارهای «فوری»: در بحث مدیریت زمان به آن دسته از کارها فوری میگوییم که نیازمند واکنش سریع هستند. انجام دادنشان واجب است. اگر سریع انجامشان ندهیم،عواقبی خواهد داشت اما این عواقب اساسی و پایه نیستند، اما برای بالا بردن کیفیت مهارت مدیریت زمان می‌بایست این دسته از کارهای خود را هم سازماندهی کنید.

پس تا اینجای کار متوجه شدیم که برای کسب مهارت مدیریت زمان کافی است کارهای فوری اولویت اول کارهای روزانه شما قرار گیرید و بعد کارهای مهم را انجام دهید و در نهایت به کارهای ضروری رسیدگی کنید؛ این امر یکی از مهم‌ترین تکنیک های مدیریت زمان می‌باشد تا در سریع‌ترین زمان به بهترین نتیجه‌ ممکن دست پیدا کنید.

شیوه الویت بندی کارها در استراتژی مدیریت زمان

شاید الان اولویت بندی ها کارها کمی برایتان سخت و وقت گیر به نظر برسد و کلا برنامه ریزی کاری پیچیده باشد. اما به شما قول می دهم با رعایت اصولی تکنیک های مدیریت زمان بعد از مدت کوتاهی، زمانی شاید در حد 10 دقیقه در روز از شما بگیرد اما نتایج این کار به طور باور نکردنی تحولی در زندگی فردی و کارتان ایجاد خواهد کرد. شما برای اینکه استاد مدیریت زمان شوید کافی است این کار را عادت خود کرده و بعد تکنیک های مدیریت زمان را بیاموزید. کار تمام است.

برای مثال:

  • پاسخ دادن به تلفن ضروری است. اگر پاسخ ندهید، تماس‌گیرنده قطع خواهد کرد و شما هرگز نمی‌دانید چه کار داشته است. اصلاً ممکن است تلفن گویا باشد که برای بیمه بازاریابی می‌کند. اما این‌ مهم نیست.
  • معاینه شدن مستمر توسط دندانپزشک مهم است (یا حداقل این طور به ما گفته‌اند). اگر نروید ممکن است دچار بیماری‌های دهان و دندان شوید. اما این ضروری نیست. اما اگر مدت زیادی از آن چشم‌پوشی کنید، ممکن است ضروری شود چون دندان‌درد می‌گیرید.
  • اینکه پس از پایان ساعت مدرسه به دنبال فرزندانتان بروید، هم مهم است و هم ضروری. اگر به موقع دنبال آن‌ها نروید، فرزندتان در زمین بازی یا کلاس منتظر می‌مانند و نگران این خواهند بود که شما کجا هستید.
  • خواندن ایمیل‌های بامزه یا پست‌های فیس‌بوک نه ضروری است و نه مهم. اما چرا اولین کاری که هر روز انجام می‌دهید، همین است؟ صفحۀ ما در مورد کاهش حواس‌پرتی‌ها را نگاه کنید. به شما در شناسایی و اجتناب از آن‌ها کمک می‌کند تا بهتر به کارهای مهم و ضروری خود بپردازید.
  • تمایز میان کارهای مهم و ضروری کلید اولویت‌بندی بار کاری شماست، فرقی هم ندارد در خانه باشید یا سر کار.
  • سعی کنید از جدولی مانند ماتریکس اولویت آیزنهاور استفاده نمایید تا کارهای خود را در دستۀ مناسب قرار دهید.
  • اخرین روز ثبت نام و یا پرداخت مالیات، جزو کارهای اولویت اول و فوری است.

 ماتریس آیزنهاور در اولویت کارها چیست؟

رئیس‌جمهور سابق آمریکا، (دوایت دی. آیزنهاور)، در سال 1954، در جریان یک سخنرانی بین‌المللی گفت: مشکلات من دو نوعند: فوری‌ها و مهم‌‌ها. فوری‌ها مهم نیستند، و مهم‌ها هم هیچگاه فوری نیستند.

به خاطر داشته باشید که سلامتی شما نیز مهم‌ است. صرفاً به این خاطر که مشغله‌های زیادی دارید، دلیل نمی‌شود 10 دقیقه پیاده‌روی در روز یا خوردن غذاهای سالم برایتان مهم نباشند. شما نباید سلامت فیزیکی یا ذهنی خود را به خاطر فعالیت‌های «ضروری» به خطر بیندازید.

ماتریس آیزنهاور

هشدار!

ضروری و یا مهم یک حالت ثابت نیست. شما باید لیست خود را به صورت مستمر بررسی کنید تا اگر لازم بود اولویت کارهای مهم و ضروری تغییر کند.

اگر یک کار مهم به پایین لیست رفت و تبدیل به ضرورت شد، اما همچنان مهم بود باید چه کار کنید؟
ابتدا ببینید که آیا واقعاً مهم است یا خیر. آیا اصلاً لازم است که انجام شود یا فقط به خودتان چنین القا کرده‌اید؟ اگر واقعاً مهم است، واگذاری آن را در نظر بگیرید.

راز بزرگ رهبران سوپر موفق چیست؟

دوستی داشتم که مدیر یک تیم پرمشغله و به شدت واکنش‌گر بود که دائماً از او تقاضاهای ضروری می‌کردند و وقتش را می‌گرفتند. او می‌دانست که باید زمانی را صرف تفکر دربارۀ اجرای سیاست‌ها کند اما تخصیص زمان برای این کار واقعاً دشوار بود.

در جلسه ای، یکی از کارمندانش که یکی از اعضای اصلی تیمش بود تمایل خود را برای کارهای استراتژیک اعلام کرد. او می‌خواست بدین ترتیب مهارت‌های خود را پرورش دهد. آقای مدیر فرصت را برای هر دوی آن‌ها مناسب دید و پیشنهاد داد تا کارمند داوطلب طراحی اولیه برای اجرای سیاست‌ها را آماده کند.

دوستان بیشتر مشکلات مدیران و حتی افراد در زندگی فردی از زمانی آغاز می شود که شما تصور می کنید فلان کار را هیچ کس بجز شما نمی تواند عالی انجام دهد. این بزرگترین دامی است که افراد ناموفق در آن گرفتار می شوند و سپردن کارها به دیگران مهم ترین ویژگی رهبران سوپر موفق است.

نگران کیفیت انجام کار ها نباشید، باور کنید دیگران هم می‌توانند کارها را درست پیش برند. تازه باور کنید تفاوت کاری که توسط خود شما انجام شود با کاری که به دیگری می سپارید، خیلی زیاد نیست ولی زمان آزاد شده می تواند نتایج جدیدی برای شما و مجموعه شما ایجاد کند. شما ترجیح می دهید کمی کیفیت بیشتر را انتخاب کنید و یا نتایج جدید را ؟ سارا از این فرصت نهایت استفاده را برد و طرحی کامل و جامع آماده کرد. این کار باعث شد پایۀ آیندۀ شغلی خویش را تحکیم بخشید.

قواعد تکمیلی برای مدیریت زمان خوب

اگر بدنبال راهکارهای بیشتری برای مدیریت کردن زمان خود هستید پیشنهاد میکنیم به راهکارهای زیر توجه کنید این معیارها تاثیر بسزایی در کیفیت مهارت مدیریت زمان شما می‌گذارند:

سعی کنید در اجرای برنامه روزانه خود فرد منظمی باشید

برای بسیاری از ما شلختگی می‌تواند یک عامل حواس‌پرتی باشد و موجب افسردگی شود. نظم می‌تواند عزت نفس و انگیزۀ انسان را بهتر کند. همچنین درخواهید یافت که اگر محل کارتان منظم باشد، بهتر به اوضاع رسیدگی می‌کنید.

اگر سیستم شما طوری است که کلی یادداشت روی یخچال یا بُرد چسبانده‌اید، پس هر آن‌چه که لازم نیست را بِکَنید! بدین ترتیب خواهید دید که چه کارهایی را واقعاً باید انجام دهید و بعید است چیزی را فراموش کنید.

  • چگونه منظم تر باشم؟

سه دسته درست کنید، نگه دارم، واگذار کنم و دور بیندازم.

نگه دارم: لازم است برای ثبت نگه دارید یا به آن رسیدگی کنید. اگر لازم است برایش کاری انجام دهید، آن را به لیست کارهای خویش اضافه کنید.

واگذار کنم: شما آن را نمی‌خواهید ولی ممکن است شخص دیگری بتواند از آن استفاده کند. شاید کاری باشد که باید واگذار شود.

دور بیندازم (یا بازیافت کنم): مواردی که برای شما و هیچ شخص دیگری ارزش ندارند.

زمان خاص خود را معین کنید

  • همۀ ما در ساعاتی از روز کارایی بهتری نسبت به بقیۀ اوقات داریم. بهتر است کارهای دشوار را برای این ساعات نگه داریم.

با این وجود، شما باید کارهایی که زمان خاصی دارند را در برنامۀ خود ثبت کنید، مثل جلسه یا مراجعه به ادارۀ پست.

  • روش مفید دیگر این است که لیستی از کارهای مهم اما غیر ضروری را تهیه کنید که می‌توانید در ده دقیقه فاصله میان جلسات انجام دهید: شاید زمان مناسبی باشد که ایمیل تایید تاریخ تعطیلات را بفرستید.
  • به تعویق نیندازید، اما از خود بپرسید چرا وسوسه می‌شوید تا چنین کنید
  • اگر کاری واقعاً ضروری و مهم است، سریعا انجامش دهید.
  • اما اگر دیدید بهانه‌تراشی می‌کنید تا از انجام آن طفره بروید، از خود بپرسید که دلیلش چیست.

یکی از بهترین تکنیک های مدیریت زمان سازماندهی زمان است؛ ممکن است شک داشته باشید که آیا اصلاً واجب است این کار را انجام بدهم؟ شاید نگران اخلاقیات هستید یا فکر نمی‌کنید که این بهترین گزینه باشد. اگر چنین بود، دیگرانی را پیدا کنید که موافق نظر شما هستند، در محل کار با همکاران یا مدیر خود و در خانه با خانواده یا دوستان صحبت کنید و ببینید که آیا راه بهتری وجود دارد یا خیر.

سعی نکنید چند کار را با هم انجام دهید. (چندتکلیفی نکنید)

به طور کلی مردم در چندتکلیفی خوب نیستند، چون مغز ما باید مرتباً موضوع تمرکزش را تغییر دهد. بهتر است ابتدا یک کار را تمام کنیم و سپس سراغ کار بعدی برویم. اگر مجبور هستید کارهای مختلفی را انجام دهید، آن‌ها را گروه‌بندی کنید و کارهای مشابه را پشت سر هم انجام دهید، این مورد یکی از بهترین تکنیک های مدیریت زمان می‌باشد که می تواند تأثیر بسزایی در کیفیت زمان شما داشته باشد.

آرام باشید و نسبت به اوضاع بینش داشته باشید.

شاید مهم‌ترین کار این باشد که آرامش خود را حفظ کنید، احساس گیج شدن به دلیل کارهای زیاد می‌تواند بسیار استرس‌زا باشد. به خاطر داشته باشید که اگر کارهای امروز خود را به پایان نرسانید یا آن‌ها را برای فردا بگذارید، دنیا به آخر نمی‌رسد، به خصوص اگر به صورت منطقی آن‌ها را اولویت‌بندی کرده باشید.

اینکه به خانه بروید و شب به موقع بخوابید تا فردا سر حال باشید، بسیار بهتر از این است که ضرب‌العجل بر خود تحمیل کنید؛ آن هم برای کاری که شاید آن قدرها مهم نباشد.

لحظه‌ای صبر کنید و زندگی و اولویت‌های خود را بنگرید، شاید دیدگاه شما به شکلی اساسی تغییر کند!

5 1 رای
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
8 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

بسیار عالی بود . مخصوصا قسمتی که در مورد مهمانی مثال زده بود کمک بزرگی به من کرد
سپاسگزارم

مثل همیشه بسیار کاربردی و آموزنده بود .

سلام
وفعا جالب بود
اگه به کارهامون با حوصله برسیم بهتر از این است که چند تا کار انجام بدیم ولی نصفه و با عجله و بهم ریخته

از خوندن این مقاله لذت بردم. از دیدگاه من خیلی پرکاربردی و مفید بود.من تصمیم گرفتم بر اسای این مقله دفتر یادداشتی رو تهیه کنم و آن را ستون بندی نمایم و لیست کارها را در آن قید و اولویت بندی نمایم. مانند آنچه که در متن مقاله ذکر نمودید.با سپاس فراوان از مطالب مفیدتون در سایت

عالی مثل اکثر مقاله ها
مفید ، مختصر و کاربردی
سپاس فراوان

Vaghean aliii bod , mamnon Ostad jolaei aziz

سلام استاد جولایی بزرگوار..دستورالعمل های مدیریت زمان بسیار کار آمد و عملی و راه گشا بود …خیلی ممنون

دوروز ه با دکتر جولایی عزیز برحساب اتفاق خوندن یه مقاله آشنا شدم ،و دوره پرواز،رایگانش و شرکت کردم و چقدر اموزنده ،زیبا و کاربردی افتخار میکنم با چنین شخصیت سوپر کاریزما و دلسوز،اشنا شدم این مقاله شم که بماند عالی .ارزوی سلامتی روزافزون برای این استاد مردم دوست

0
    0
    سبد خرید شما
    سبد خرید شما خالی استبرو به فروشگاه